Ερώτηση Θ. Ζεμπίλη σε Ν. Μηταράκη για την εγκατάσταση προσφύγων σε Ερέτρια και Καλοχώρι-Παντείχι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Θ. Ζεμπίλη σε Ν. Μηταράκη για την εγκατάσταση προσφύγων σε Ερέτρια και Καλοχώρι-Παντείχι

Με αφορμή την διαδοχική εγκατάσταση προσφύγων στην Ερέτρια και στην κοινότητα Καλοχωρίου-Παντειχίου, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης κατέθεσε την υπ’ αριθμ. 2752 ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, με την οποία ζητά τα αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που κατανέμονται οι μετανάστες-πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανά Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο και Δημοτική Ενότητα, καθώς και αυτά από τα οποία προκύπτει ότι τηρείται η αρχή της αναλογικής κατανομής προσφύγων σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην ΔΕ Αυλίδας, τόσο για το αν τηρείται η ανωτέρω αρχή, όσο και για τις ενέργειες που θα γίνουν για την έγκαιρη αποζημίωση των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές οι περιουσίες τους. Επίσης, ο κ. Ζεμπίλης ρωτά τον Υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε η εγκατάσταση προσφύγων να μην πλήττει τουριστικές περιοχές, όπως αυτή της Ερέτριας.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σε μια περίοδο ακραίων κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε επιτυχώς την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού, σεβόμενη πάντοτε το διεθνές δίκαιο. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι πλέον ορατά. Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι μέσα στο 2020 επιτεύχθηκε θεαματική μείωση των μεταναστευτικών ροών και αφίξεων στη χώρα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των αναχωρήσεων μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με μορφή μετεγκαταστάσεων, παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία.

Επιπλέον, ζωτικής σημασίας ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών, με την δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα. Στην προσπάθεια αυτή, αποφασίστηκε να τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή, ώστε κατά προσέγγιση να μην υπερβαίνει ο αριθμός τους το 1% του μόνιμου πληθυσμού.

Όπως γνωρίζετε, στην Δημοτική Ενότητα Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων λειτουργεί η ανοιχτή Δομή Ριτσώνας, η οποία αποτελεί ένα από μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, φιλοξενώντας περί τα 3000 άτομα. Εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού φιλοξενουμένων, καθίσταται δυσχερής η αποτελεσματική τήρηση υγειονομικών μέτρων και μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ενίοτε φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την δημόσια τάξη στην περιοχή. Πρόσφατα, η εγκατάσταση 50 ακόμα προσφύγων στην ίδια Δημοτική Ενότητα και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Καλοχωρίου-Παντειχίου ενέτεινε το πρόβλημα και προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ο αριθμός των προσφύγων τείνει να προσεγγίσει το ήμισυ του μονίμου πληθυσμού της Δημοτικής Ενότητας!

Περαιτέρω, υπάρχει και το ζήτημα των συχνών φθορών στις περιουσίες και τις αγροτικές καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα, με επιστολή στις 24 Νοεμβρίου 2020 σας παρέθεσε την αποτίμηση των ζημιών και καταστροφών που έχουν προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής από τους διαμένοντες στη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αιτούμενη την συνδρομή σας για να καλυφθούν οι σχετικές αποζημιώσεις, ύψους 85.000 ευρώ, στους πληγέντες κατοίκους της Κοινότητας Βαθέος Αυλίδος.

Τα ανωτέρω γεγονότα καθιστούν επιτακτική την άμεση μετατροπή της ανοιχτής δομής Ριτσώνας σε κλειστή Δομή, όπου θα υπάρχουν χώροι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και θα προσφέρονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους πραγματικά το δικαιούνται. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί και το αίσθημα ασφαλείας, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών, καθώς θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης και ελεγχόμενη έξοδος με συγκεκριμένο ωράριο επιστροφής.

Αντιστοίχως, σημαντικό πρόβλημα υφίσταται και στην περιοχή της Ερέτριας, όπου σε 4 ξενοδοχεία φιλοξενούνται ήδη 900 περίπου πρόσφυγες, με το ποσοστό σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που προβλεπόταν. Είναι δεδομένο ότι ο Δήμος Ερέτριας έχει επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να αντέξει, αν αναλογιστούμε τις πεπερασμένες υποδομές και δυνατότητες για την ασφαλή φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων. Εκτός αυτού, το γεγονός ότι οι πρόσφυγες διαμένουν αυτήν την στιγμή σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και  επιφέρει καίριο πλήγμα στην τοπική οικονομία, σύμφωνα και με την επιστολή του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1 )Πως κατανέμονται οι μετανάστες-πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανά Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο και Δημοτική Ενότητα;(Παρακαλώ να παρατεθούν τα πλήρη αριθμητικά στοιχεία)                                

2) Από ποια στοιχεία προκύπτει ότι τηρείται η αρχή της αναλογικής κατανομής προσφύγων σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο;

3) Εάν η ανωτέρω αρχή της δίκαιης κατανομής πληρείται με την περαιτέρω εγκατάσταση και νέων προσφύγων στην ΔΕ Αυλίδας, όπου ήδη φιλοξενούνται περίπου 3000 πρόσφυγες – μετανάστες;

4) Υπάρχει σχεδιασμός για την μετατροπή της Δομής Ριτσώνας σε κλειστή Δομή; Εάν ναι, ποιες εργασίες πρόκειται να εκτελεστούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

5) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε η εγκατάσταση προσφύγων να μην πλήττει τουριστικές περιοχές, όπως της Ερέτριας;

6) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων της Αυλίδας;

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr