Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα – Τι ισχύει με τα self test για παιδιά και εργαζομένους
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα - Τι ισχύει με τα self test για παιδιά και εργαζομένουςΑνοίγουν αύριο, Δευτέρα 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί με υγειονομικά μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.
Οι σταθμοί θα ανοίξουν χωρίς τη διενέργεια self test και χωρίς παιδιά για τα παιδιά.
Στον αντίποδα, οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς υποχρεώνονται δύο φορές την εβδομάδα να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως έχει δηλώσει και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Το θέμα των self test για τα παιδιά συζητήθηκε διεξοδικά με τους λοιμωξιολόγους και κατέληξαν ότι έχουν πολύ ευαίσθητη ηλικία για να κάνουν self test. “Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά εγγράφονται στους παιδικούς σταθμούς από την ηλικία των τριών μηνών. Ωστόσο, εφιστούμε την προσοχή στους γονείς, έτσι ώστε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν και να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής κατά της πανδημίας για να γίνονται το καλό παράδειγμα για όλους και περισσότερο για τα παιδιά τους», σημείωσε η κα Μιχαηλίδου στο OPEN.
Επί της ουσίας αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Η κα Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι την προηγούμενη φορά η χρήση μάσκας των εκπαιδευτικών και εργαζομένων ήταν προαιρετική.
Νέα προγράμματα και ψηφιακός έλεγχος λειτουργίας
Όπως είπε η κα Μιχαηλίδου, για πρώτη φορά εισάγεται πρόγραμμα στους σταθμούς, η λειτουργία των οποίων στο άμεσο μέλλον, θα μπορεί να ελεγχθεί ψηφιακά με την εισαγωγή μιας νέας εφαρμογής στα κινητά των γονέων.
«Για πρώτη φορά το κράτος θα είναι υπεύθυνο για το τι διδάσκεται στους σταθμούς καθώς μέχρι σήμερα, η Πολιτεία ήταν υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών, το κτηριολογικό και το κομμάτι της στελέχωσης. Ωστόσο, οφείλουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ισότητας της ευκαιρίας. Έτσι, για πρώτη φορά θα μπουν προγράμματα που θα διδάσκονται επί δίωρο στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε ήδη συστήσει επιτροπή ειδικών από όλο τον κόσμο και ελέγχουμε για το ποια βιβλία, ποια παραμύθια, εικόνες και παιχνίδια είναι αυτά που αυξάνουν τις δεξιότητες των παιδιών», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου.
«Επίσης για πρώτη φορά εισάγεται η πρώιμη διάγνωση για να διαπιστωθεί αν τα παιδιά έχουν κάποιες διαταραχές, είτε αυτές προκύπτουν από το φάσμα του αυτισμού, είτε από άλλες νευρολογικές παθήσεις, δυσλεξία, ή κινητικές αναπηρίες. Τα παιδιά θα περνάνε από κάποια ειδικά τεστ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αρχίζει πιλοτικά τον Ιανουάριο σε δύο γεωγραφικές περιφέρειες και από 2022 – 2023 θα το έχουμε σε όλη τη χώρα».
«Παράλληλα, εισάγουμε ρυθμιστικό πλαίσιο στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μεγάλο κομμάτι του οποίου βασίζεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης, καθώς γνωρίζαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά δεν πήγαιναν πέντε ημέρες την εβδομάδα στους παιδικούς σταθμούς, παρόλο που υπάρχει οικονομική αποζημίωση από την Πολιτεία για τους ιδιοκτήτες. Τώρα με μια εφαρμογή στο κινητό θα μπορούν οι γονείς να κάνουν ένα ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, έτσι ώστε αυτά τα 110 εκατ. που δίνει η Πολιτεία να πηγαίνουν εκεί που πρέπει», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.
Πηγή: enikonomia.gr
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr