ΠΟΥ: Συνιστά ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ευάλωτες ομάδες -Κάθε διετία για τον γενικό πληθυσμό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Συνιστά ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ευάλωτες ομάδες -Κάθε διετία για τον γενικό πληθυσμό

Κάθε διετία για τον γενικό πληθυσμό

Έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει πως θα απαιτηθεί ετήσιος εμβολιασμός σε ευπαθείς ομάδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, ενδεχομένως να χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού μια φορά τον χρόνο. Παράλληλα, σημειώνεται πως με βάση τα δεδομένα μέχρι σήμερα, ο γενικός πληθυσμός ίσως να κρίνεται απαραίτητο να επαναλαμβάνει το εμβόλιο μία φορά στα δύο χρόνια.

Η έκθεση του ΠΟΥ για τα εμβόλια

Η εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του GAVI, της συμμαχίας για τα εμβόλια GAVI που συντονίζει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 του ΠΟΥ για τον μηχανισμό COVAX. Η πρόβλεψη υπόκειται σε αλλαγές, ενώ συνοδεύεται με δύο άλλα λιγότερο πιθανά σενάρια.

Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων Moderna Inc και Pfizer Inc, με την BioNTech, έχουν επανειλημμένα αναφέρει την άποψη ότι ο κόσμος θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτικές δόσεις εμβολίων ώστε να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα ανοσίας, αλλά τα στοιχεία γι’ αυτό είναι ακόμα ασαφή.

Το σενάριο του ΠΟΥ για την επόμενη μέρα

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι ο ΠΟΥ θεωρεί τον ετήσιο εμβολιασμό για πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου ως το «ενδεικτικό» σενάριό του αναφοράς, όπως και τον εμβολιασμό ανά δύο χρόνια για τον γενικό πληθυσμό.

Δεν αναφέρει πώς εξήχθησαν αυτά τα συμπεράσματα, αλλά δείχνει ότι, με βάση το σενάριο αναφοράς, νέες παραλλαγές του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και τα εμβόλια θα προσαρμόζονται τακτικά για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εσωτερικού εγγράφου, ενώ ο GAVI δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

12 δισ. δόσεις εμβολίων το 2022

Το έγγραφο, με ημερομηνία 8 Ιουνίου, το οποίο εξακολουθεί να είναι «υπό επεξεργασία», προβλέπει επίσης ως βασικό σενάριο πως 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 θα παραχθούν παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο.

Αυτή η ποσότητα θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πρόβλεψη των 11 δισεκατομμυρίων δόσεων για το τρέχον έτος, που ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), γεγονός που σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δεν αναμένει σημαντική αύξηση της παραγωγής εμβολίων μέσα στο 2022.

Στο έγγραφο υπάρχουν επίσης προβλέψεις για προβλήματα στην παραγωγή, ζητήματα έγκρισης από ρυθμιστικές αρχές και «απεξάρτηση από ορισμένες τεχνολογικές πλατφόρμες», ως πιθανές αιτίες καθυστερήσεων εφοδιασμού μέσα στο επόμενο έτος.

Δεν γίνεται λόγος για το ποιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να αποσυρθούν σταδιακά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δεσμεύσει τον μεγαλύτερο όγκο εμβολίων στον κόσμο, έχει δώσει το βάρος στα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA (mRNA), όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, και έχει εγκαταλείψει ορισμένες αγορές εμβολίων ιικού φορέα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Το χειρότερο σενάριο με βάση την έκθεση του ΠΟΥ

Τα σενάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού του ΠΟΥ και οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν, καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα σχετικά με τον ρόλο των ενισχυτικών εμβολιασμών και τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου, τονίζει ο GAVI σε άλλο έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 παγκοσμίως, κυρίως σε πλούσιες χώρες, όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ σε πολλές φτωχότερες χώρες έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Gavi.

Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΠΟΥ, καθώς η ανάγκη για ετήσιους εμβολιασμούς ενδέχεται να οδηγήσει και πάλι τα φτωχότερα έθνη να μείνουν τελευταία στη σειρά.

Στο χειρότερο σενάριό του, ο οργανισμός του ΟΗΕ αναφέρει ότι η παραγωγή θα είναι 6 δισεκατομμύρια δόσεις το επόμενο έτος, λόγω αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων για τα νέα εμβόλια και προβλήματα παραγωγής με τα υπάρχοντα.

Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ανάγκη ετήσιων ενισχυτικών εμβολιασμών για ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο των πιο ευάλωτων ομάδων, με στόχο την καταπολέμηση των παραλλαγών και της περιορισμένης διάρκειας προστασίας.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όλα τα υπό επεξεργασία εμβόλια θα εγκριθούν και η παραγωγική ικανότητα θα ανέλθει σε περίπου 16 δισεκατομμύρια δόσεις για να καλυφθεί η ζήτηση. Τα εμβόλια θα μοιράζονται επίσης δίκαια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν θα υπάρχει ανάγκη για ενισχυτικούς εμβολιασμούς, καθώς τα εμβόλια θα δείξουν ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών και μακροχρόνια προστασία.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr