Δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα στον μήνα – Η εξέλιξη του καιρού έως το Δεκαπενταύγουστο 2021
Η εξέλιξη του καιρού έως το Δεκαπενταύγουστο 2021Καιρός: Δεν τίθεται καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι ημέρες που διανύει η χώρα μας, είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, είχαν σαν συνέπεια την εκδήλωση ενός πολύ ισχυρού και παρατεταμένης διάρκειας κύματος καύσωνα, ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα. Οι θερμοκρασιακές τιμές που καταγράφηκαν τόσο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Ε.Α.Α., όσο και από αυτούς της Ε.Μ.Υ. αλλά και από διάφορους ιδιωτικούς σταθμούς, ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, αφού σε πολλές περιοχές στο εσωτερικό της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, ο υδράργυρος εκτοξεύθηκε στους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου και έφτασε ακόμα και τους 47,1 βαθμούς Κελσίου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α.). Οι επιπτώσεις αυτού του καύσωνα, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία – ξηρασία αλλά και πολλές φορές με την «βοήθεια» του ανεμολογικού πεδίου, είναι πλέον εμφανείς και είχαν σαν αποτέλεσμα τα πάρα πολλά μέτωπα πυρκαγιάς και ιδίως την ταχεία επέκταση αυτών, όχι μόνον στην χώρα μας αλλά σχεδόν σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιστρέφοντας στο καιρικό κομμάτι και στο τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πτώση της θερμοκρασίας που έχει γίνει αντιληπτή τις τελευταίες ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, θα είναι πρόσκαιρη και ο . Το «ψυχρό μέτωπο» το οποίο πέρασε πάνω από την Βαλκανική Χερσόνησο, εκτόπισε αρκετά νοτιότερα τις πολύ θερμές αέριες μάζες, ρίχνοντας έτσι αυτό το Σ/Κ τις θερμοκρασίες σε επίπεδα που προσεγγίζουν τα κανονικά για την εποχή (κυμαίνονται ελαφρώς υψηλότερα).
Όπως όμως αναφέρθηκε και άνω, αυτή η πτώση θα είναι σύντομη καθώς το Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών Πιέσεων στην βόρεια Αφρική, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης, θα σημάνουν την εκ νέου μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας, ανεβάζοντας και πάλι κατά τόπους σημαντικά τον υδράργυρο.
Το συγκεκριμένο κύμα θερμής εισβολής, ναι μεν θα χαρακτηριστεί από κατά τόπους συνθήκες καύσωνα, καθώς σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής κυρίως ηπειρωτικής χώρας, θα παρατηρηθούν θερμοκρασιακές τιμές άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ωστόσο θα είναι πολύ πιο ήπιο και μικρότερης διάρκειας, συγκριτικά με το προηγηθέν. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο την Δευτέρα 09/08/2021, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να εντοπίζονται στην δυτική και κεντρική ηπειρωτική χώρα (Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελ/νησος) όπου θα φτάνουν τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στις ίδιες περιοχές το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη 10-11/08/2021, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια μικρή ακόμα άνοδος και να φτάσουμε τα επίπεδα των 42 με 43 βαθμών Κελσίου, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές (κάτω των 40 βαθμών Κελσίου).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια αυτού του τριημέρου, αναμένεται να έχουμε και τοπικήεκδήλωση αστάθειας κυρίως στα πιο βόρεια ορεινά τμήματα (την μεγαλύτερη πιθανότητα συγκεντρώνουν τα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) με κάποιες τοπικές μπόρες και καταιγίδες, για τις οποίες περισσότερα θα πούμε σε αναλυτικές μας προγνώσεις.
Από κει και ύστερα όλα σχεδόν τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι την Πέμπτη 12/08/2021, θα ξεκινήσει σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίαςαπό βορρά προς νότο, σε επίπεδα που θα προσεγγίζουν τα κανονικά για την εποχή. Για την ώρα η ημέρα της Πέμπτης παρουσιάζει μια καιρική διχογνωμία, καθώς από ορισμένα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται σημαντική αστάθεια με μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε μέρος της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα για την ώρα και θα χρειαστεί να δούμε και τα νεότερα στοιχεία.
Πάντως το τριήμερο Π/Σ/Κ, φαίνεται ότι θα κυλήσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε όλη την χώρα, με σχεδόν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες (στα δυτικά θα είναι λίγο πιο πάνω από τις κανονικές) αλλά και με πολύ ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο.
Πηγή: Hellasmeteo.gr –
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr