Θ. Ζεμπίλης από Λίμνη: Η Βόρεια Εύβοια έχει ανάγκη από Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ)
Ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε ότι η ευθύνη μας είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου η Βόρεια Εύβοια να αποκτήσει στοιχειώδεις υποδομές σε κρίσιμους τομείςΤο παρών στην εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση στη Λίμνη έδωσε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, όπου παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης κ. Σταύρο Μπένο οι βασικοί άξονες ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.
Ο Θανάσης Ζεμπίλης ξεκίνησε την τοποθέτηση του με μία παρομοίωση, λέγοντας “φανταστείτε το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, ως τον κορμό ενός δένδρου και τα κλαδιά του, που θα πρασινίσουν και θα φέρουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, για να έχουμε στέρεο δέντρο χρειαζόμαστε και βαθιές ρίζες. Οι ρίζες είναι οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες, που θα βοηθήσουν τους πληγέντες να ριζώσουν και να προκόψουν στο τόπο τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πρώτα κονδύλια αποζημιώσεων ήταν πιο ενισχυμένα και ήρθαν πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν. Απαιτούνται γενναία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα στις οικογένειες όσων στερήθηκαν το αντικείμενο εργασίας τους”.
Ακολούθως, ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε ότι η ευθύνη μας είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου η Βόρεια Εύβοια να αποκτήσει στοιχειώδεις υποδομές σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τομέας της υγείας και της οδικής πρόσβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, καθώς και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στον Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας.
Περαιτέρω, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στο Βόρειο οδικό άξονα και την ανάγκη για την άμεση δημοπράτηση των ώριμων μελετητικά τμημάτων του, προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 140 εκ ευρώ, με την ταυτόχρονη επίσπευση της ανάθεσης της μελέτης στο πρώτο τμήμα του, που θα συνδέεται με την παράκαμψη Χαλκίδας- Ψαχνών. Επίσης, έθεσε και το θέμα των υδατοδρομίων, εκφράζοντας την ανάγκη να κατασκευαστεί ένα επιπλέον υδατοδρόμιο στον Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, που απουσιάζει από τον αρχικό σχεδιασμό.
Τέλος, ανέφερε ότι τα έργα και οι δράσεις που σχεδιάζονται θα έχουν μακρά διάρκεια, που θα υπερβαίνουν δημοτικές περιόδους και κυβερνητικές θητείες, όπως σίγουρα και την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι δράσεις να κατοχυρωθούν νομικά, μέσω της θέσπισης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Βόρεια Εύβοια. Στο ΕΑΠ θα πρέπει να προβλέπονται έργα και δράσεις, οι μεταξύ τους συνέργειες, αλλά και ο συνδυασμός δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Διότι, πέραν των άλλων, θα πρέπει να δώσουμε μια σειρά από κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, όπως επιδοτήσεις και πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, υπό «ευνοικούς» όρους, για επενδύσεις σε κλάδους, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.α., που αναπτύσσονται στην περιοχή. Όλα αυτά, λοιπόν, ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, κίνητρα στις επιχειρήσεις, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, έργα υποδομών θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο ΕΑΠ, το οποίο με την νομική του κατοχύρωση θα εγγυάται ότι η μεγάλη καταστροφή δεν θα ξεχαστεί στο μέλλον.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr