Κυριάκος Μητσοτάκης: Συντονισμένη και άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
«Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τελειώνει, χρειάζεται να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του παρέμβαση στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) με την παρουσία 130 ηγετών από όλο τον κόσμο.Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα έχει χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων, αλλά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση.
«Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:
- Την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα της ελληνικής ναυτιλίας, «μια πρωτοβουλία, που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο»
- Τη σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς, καθώς ό«για τον τουρισμό η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλη απειλή».
- Την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο τη δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων και την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028 και όχι μόνο.
- Τη λήψη μέτρων προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων.
- Το σχέδιο κήρυξης του 10% των ελληνικών θαλασσών ως περιοχές απαγόρευσης αλιείας.
- Το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος
Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και δήλωσε ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται ιδιαίτερα, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία στην Ελλάδα υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πάντα πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και πως στο μέλλον ο σχεδιασμός είναι για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και πιο γρήγορη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις ανεμογεννήτριες και στη συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι μπορούμε να προμηθευτούμε φτηνό ηλεκτρινό ρεύμα που παράγεται μέσω του ήλιου στη Βόρεια Αφρική και μέσω Ελλάδας να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη, ενώ το επόμενο βήμα μπορεί να είναι το υδρογόνο και φυσικά το φυσικό αέριο.
«Η χώρα μας είναι το φυσικό σημείο υποδοχής και μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τέλος, μιλώντας για τον «πράσινο» τουρισμό, αναφέρθηκε στην ενεργειακή αυτονομία των μικρότερων ελληνικών νησιών και στα παραδείγματα της Αστυπάλαιας και της Χάλκης, την οποία θα επισκεφτεί την Παρασκευή, όπως είπε.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr