Ποιοι επιμένουν σε νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα με lockdown και κλείσιμο σχολείων
Νέα μέτρα με κλείσιμο σχολείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους επιμένει να ζητάει ο Ν. Καπραβέλος. Τι λένε Βάνα Παπαευαγγέλου και Ματίνα Παγώνη.Με νέα μέτρα και αυστηρά lockdown η Ευρώπη προσπαθεί να καταπολεμήσει το νέο κύμα κορονοϊού και να πιέσει τους ανεμβολίαστους.
Στην Ελλάδα πάμε προς τα Χριστούγεννα με ένα δωρεάν self test για όλους. Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που ζητάνε νέα μέτρα. Lockdown για τους ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα πρότεινε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.
«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότης σαν ΕΣΥ, ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα. Πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, «πράσινο πάσο» σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει», είπε χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά ζήτησε κλείσιμο σχολείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να μην μπαίνουν σε κανέναν κλειστό χώρο οι ανεμβολίαστοι.
Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε». Μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή». «Δε δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ιός θα μείνει, αλλά δεν θα είναι επιθετικός όπως τώρα
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημειώνοντας ότι ο ιός θα μείνει, αλλά δεν θα είναι επιθετικός όπως τώρα. Ακόμα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σημειώνοντας ότι η ιατρική είναι βήμα – βήμα και θα προχωρήσουμε βάσει των μελετών.
«Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98%. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.
Απαντώντας σε ερωτήματα τηλεθεατών, η γιατρός διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson η τρίτη δόση είναι στους 2 μήνες, με τα υπόλοιπα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) στους 3 μήνες. Οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο οπωσδήποτε, υπογράμμισε, «ίσα – ίσα είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, τις λοιμώξεις και στον ιό που είδατε την επιθετικότητά του».
«Δεν ασχολούμαστε με αντισώματα και αριθμό αντισωμάτων, κάνουμε τις δόσεις κανονικά και την τρίτη δόση», επισήμανε η Ματίνα Παγώνη. Στις δυο ομάδες 12 – 15 και 15 – 17 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά είπε. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στις μητέρες να εμβολιάσουν τα παιδιά. «Οι μελέτες είναι θετικές και ασφαλείς για τα παιδιά».
Είναι φανερό ότι οι ειδικοί επιδιώκουν να μην υπάρξει εφησυχασμός μέχρι να αξιολογηθεί πλήρως η απειλή της παραλλαγής Όμικρον, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει αναχώματα φοβούμενη την «επέλασή» της και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει, κάνοντας ακόμα πιο μελανή την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ακόμη και πριν από την εμφάνιση-σοκ της μετάλλαξης Όμικρον, η μάχη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό ήταν σε ασταθές έδαφος.
Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι επίσης – το σκηνικό για έναν ακόμη εφιαλτικό χειμώνα για την ήπειρο. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προσθέσει μία επιπλέον δόση αβεβαιότητας, αλλά το άμεσο πρόβλημα της ηπείρου είναι να αντιμετωπίσει το κύμα κρουσμάτων που έχει ήδη βάλει κάποιες χώρες ξανά σε lockdown.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας την Πέμπτη, έγινε η τελευταία που ενίσχυσε την απάντησή της θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και μπορεί ακόμη και να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς. Η Αυστρία έχει ήδη προτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Το καλό και το κακό σενάριο
Απίθανη θεωρεί η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την απαισιόδοξη εκδοχή η νέα παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», επισημαίνει.
Μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια -όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον- «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά -όπως τονίζει – σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.
Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».
Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες , εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και προσθέτει πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr