Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα πέντε κύρια συμπτώματά της – Οι διαφορές με τη Δέλτα
Καταρροή, πονοκέφαλος και η κούραση φαίνεται να είναι – σύμφωνα με βρετανική μελέτη – τα σημαντικότερα πρώτα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον σε όσους νοσούνΚαταρροή, πονοκέφαλος και η κούραση φαίνεται να είναι – σύμφωνα με βρετανική μελέτη – τα σημαντικότερα πρώτα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον σε όσους νοσούν
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail το οποίο βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη στην Βρετανία, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παραλλαγής Omicron, υποδηλώνουν ότι ο μεταλλαγμένος ιός μοιάζει περισσότερο με ένα κοινό κρυολόγημα παρά με την Covid.
Μια ανάλυση περιπτώσεων στο Λονδίνο, όπου η Omicron αναπτύσσεται πιο γρήγορα, ανέφερε ότι τα πιο κοινά σημάδια του ιού την περίοδο 3 – 10 Δεκεμβρίου ήταν ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.
«Κανένα από αυτά δεν αποτελούν τα κλασικά συμπτώματα του ιού που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε όπως ο επίμονος βήχας, ο πυρετός ή απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης», αναφέρει η Daily Mail.
Ο επιδημιολόγος καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής επιστήμονας της ZOE Symptom Tracking Study, προέτρεψε τους Βρετανούς να προσέχουν όταν έχουν αυτά τα συμπτώματα ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου ενόψει των Χριστουγέννων.
«Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι τώρα αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα που φαίνεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Omicron», είπε.
«Τα συμπτώματα του Omicron είναι κυρίως συμπτώματα κρυολογήματος, ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και φτέρνισμα, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να μένουν στο σπίτι καθώς μπορεί να είναι Covid», πρόσθεσε ο Tim Spector.
Έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον, αλλά όχι σοβαρές περιπτώσεις
Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, αλλά προς το παρόν οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ λιγότεροι από αυτούς στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας, δήλωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Την Τετάρτη, η Νότια Αφρική κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει δει ποτέ η χώρα στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της εξαιρετικά γρήγορης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε η Μισέλ Γκρουμ, του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Νόσων (NICD).
“Οι νοσηλείες δεν αυξάνονται με τόσο θεαματικό ρυθμό”, πρόσθεσε η Γκρουμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες αυξήσεις, αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στους θανάτους”, υπογράμμισε.
Η Ουασίλα Τζάσατ, επίσης του NICD, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται οξυγόνο είναι “χαμηλότερος από αυτόν που ήταν σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα κύματα” της πανδημίας.
“Οι ασθενείς δείχνουν όντως να παραμένουν για λιγότερο χρόνο” στο οξυγόνο, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Τζο Φαάλα, τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά μάλλον ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 επιτρέπουν να προληφθούν οι σοβαρές νοσήσεις.
“Αυτό οφείλεται μάλλον σε μια σημαντική εμβολιαστική κάλυψη”, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων, υπογράμμισε.
Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, αλλά αυτός ο αριθμός ανέρχεται στο 66% όσον αφορά τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Το στέλεχος Όμικρον, το οποίο παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα τον Νοέμβριο, προκαλώντας παγκοσμίως πανικό, και δείχνει πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.
Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού στην αφρικανική ήπειρο.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr