Εύβοια: Αυτή είναι η κατάσταση στα κυλικεία των σχολείων εν μέσω πανδημίας
Ο απολογισμός μέχρι τώρα, δείχνει πως ο μέσος ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου, έχει επιβαρυνθεί με χρέη και τόκους πάγιων επαγγελματικών υποχρεώσεων, 2 ετών.Την κατάσταση που επικρατεί στα κυλικεία των σχολείων εν μέσω πανδημίας περιγράφει η Ομοσπονδία Κυλικείων με ανακοίνωσή της.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Το ‘σχολικό κυλικείο’, ως θεσμός, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την σχολική κοινότητα στην Ελλάδα , για πάνω από 5 δεκαετίες. Εκτός από πηγή εισοδήματος για τις σχολικές μονάδες, μιας και το ενοίκιο λειτουργεί ως έσοδο για το εκάστοτε σχολείο, είναι μια από τις πρώτες μνήμες της σχολικής μας ζωής. Ως μαθητές τρέχαμε , μόλις χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμά προς το κυλικείο και μπαίναμε σε ουρά για να πάρουμε τον πολυπόθητο λουκουμά με την ζάχαρη (δεν επιτρέπεται να πωλείται πλέον στα σχολεία). Μάθαμε να δίνουμε την σειρά μας στους μικρότερους, μάθαμε να υπολογίζουμε τα ρέστα, ώστε να περισσέψουν για χυμό στο επόμενο διάλειμμα… Εκεί βασιζόταν και η μητέρα μας, ότι θα φάμε κάτι της προκοπής, μιας και το καθημερινό κολατσιό ήταν άλλη μια σκοτούρα και για εκείνη… Ποιος δεν θυμάται την καθαρίστρια ή τον επιστάτη του σχολείου του , που διατηρούσε και το κυλικείο σε μια γωνιά , συνήθως, κάτω από κάποια σκάλα στρυμωγμένο…
Τα χρόνια πέρασαν και τα δεδομένα για το σχολικό κυλικείο άλλαξαν ριζικά. Δημιουργήθηκαν νόμοι και προδιαγραφές, βάση των οποίων λειτουργούν πλέον τα σχολικά κυλικεία. Πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, προσφορές, εγγυήσεις και ρήτρες, καθορίζουν πλέον τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Σάκχαρα και τρανςλιπαρά, έστειλαν τον λουκουμά των παιδικών μας χρόνων, μαζί με την ζαμπονοτυρόπιτα , στο πυρ το εξώτερον! Τη θέση της μπομπονέλας και των ΜΕΖ (καραμελίτσες με 10 δραχμές) έχουν πάρει τα κριτσίνια βρόμης ολικής άλεσης, χωρίς αλάτι, χωρίς λιπαρά, χωρίς σάκχαρα. Πλέον ο κυλικειάρχηςεργάζεται, βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων , με πιστοποίηση από τον Ε.Φ.Ε.Τ. . Πουλά καθορισμένα προϊόντα με HACCP % ISO, σε προκαθορισμένες τιμές βάση διατίμησης και ελέγχεται πολλές φορές τον χρόνο από τους αρμόδιους φορείς για την λειτουργία του. Όλα ορθά και λογικά ως εδώ, αλλά…
Από το 2010 και πλέον, η ελληνική κοινωνία , βιώνει την οικονομική κρίση έντονα και σφίγγει το ζωνάρι όσο μπορεί. Φυσικό επακόλουθο είναι, να χτυπηθεί και ο κλάδος των σχολικών κυλικείων , μιας και το χαρτζιλίκι των παιδιών μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο κλάδος έχει πιεστεί όσο δεν πάει, αφού επιβαρυνόμαστε ετησίως με όλες τις πάγιες φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές παραμέτρους που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες ( τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, ΕΦΚΑ 2.640 ευρώ, ΓΕΜΗ, Επαγγελματικό επιμελητήριο, προκαταβολή φόρου, κ.λπ.) . Να σημειώσουμε πως, μια μέση σχολική χρονιά, μας προσδίδει 155 εργάσιμες ημέρες με +/- 10 ημέρες ακόμη (καταλήψεις, εκδρομές, καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.)
Κορωνίδα των πιέσεων που έχουμε βιώσει ως κλάδος, είναι η παγκόσμια πανδημία COVID 19 , η οποία στην χώρα μας έκλεισε τα σχολεία στις 11 Μαρτίου 2020 και για ενάμισι σχολικό έτος (18 μήνες ακριβώς), υπολειτούργησαν συνολικά από 45 έως 65 ημέρες (ανάλογα την βαθμίδα , τα κρούσματα και τις καταλήψεις) . Οφείλουμε να αναφέρουμε πως, για όλο αυτό το διάστημα, μοναδική ελάφρυνση για τον κλάδο ήταν
Ο απολογισμός μέχρι τώρα, δείχνει πως ο μέσος ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου, έχει επιβαρυνθεί με χρέη και τόκους πάγιων επαγγελματικών υποχρεώσεων, 2 ετών. Επίσης, πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων, εγκατέλειψε το επάγγελμα και οδηγήθηκε στην ανεργία. Πολλά σχολεία είναι πλέον χωρίς κυλικείο και πολλοί συνάδελφοι (νυν και πρώην) έχουν εγγραφεί στις λίστες βοήθειας της πρόνοιας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κυλικειαρχών με κομμένο ρεύμα για μήνες και καταστάσεις ανέχειας , όλο αυτό το διάστημα.
Φτάνοντας στον Σεπτέμβριο του 2021, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με πολλά κλειστά τμήματα και κατ’ επέκταση μειωμένο αριθμό μαθητών, λόγω κρουσμάτων…. το μπαράζ καταλήψεων ξεκινά από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας… τα σχολεία λειτουργούν για μήνες με δίωρο και τρίωρο πρόγραμμα, έλλειψη προσλήψεων εκπαιδευτικών …. Παίρνουν αύξηση κόστους όλες οι πρώτες ύλες που μας αφορούν και κατ’ επέκταση τα προϊόντα με τα οποία δουλεύουμε, ύψους 30% , ενώ παράλληλα, ψηφίζεται δυσανάλογα της αύξησης κόστους , νέος τιμοκατάλογος διατίμησης με αύξηση στις τιμές πώλησης, κατά 10% μόνο . Η τυχόν έκπτωση μισθώματος του προηγούμενου έτους, δεν ισχύει πλέον και το πάγιο κόστος λειτουργίας του κυλικείου, γίνεται δυσβάσταχτο για τον κάθε ένα από εμάς!
Όπως πλέον είναι εμφανές, άλλος ένας κλάδος πολύ μικρών επιχειρήσεων, οδηγείτε με γρήγορους ρυθμούς, προς τον αφανισμό του, οδηγώντας χιλιάδες μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία. Ένας κλάδος που κατά πλειοψηφία απαρτίζεται από μητέρες, πολλές εκ των οποίων συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες από την εργασία τους, θα εκλείψει σύντομα , εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης.
Ως έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του μέσου συναδέλφου, ζητάμε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα, ώστε ο κλάδος να αντέξει μέχρι το πέρας της επίδρασης της πανδημίας
ώστε να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν τα οικονομικά χρέη που προέκυψαν από την πανδημία .
Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, να εγκύψουν στα προβλήματα του κλάδου και να δώσουν ανάσα ζωής σε ένα επάγγελμα – θεσμό της σχολικής κοινότητας της χώρας, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε τους μαθητές των σχολείων με ζήλο, αγάπη και υπευθυνότητα όπως τόσα χρόνια κάνουμε!
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr