Μετά τα Rafale έρχονται τα F-35: Συμφωνία για τα μαχητικά 5ης γενιάς, χάρτες με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έδειξε ο Μητσοτάκης στον Μπάιντεν
Ειδήσεις με τεράστια σημασία για τη άμυνα της χώρας και την ισχυρή της θωράκιση απέναντι σε προκλήσεις έβγαλε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να αποκτήσει μία μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35 ενώ παράλληλα η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin εξέφρασε και επίσημα το ενδιαφέρον της για την μετοχική συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Πρόκειται για την απάντηση της Αθήνας με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην διακοπή της πώλησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών από την Τουρκία μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400 που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του αμερικανικού Κογκρέσσου.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ο πρωθυπουργός αφού μελέτησε τις γεωστρατηγικές συγκυρίες βάζοντας στην ζυγαριά και τα δημοσιονομικά μεγέθη αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση βάζοντας ταυτόχρονα στην εξίσωση και την στρατηγική συνεργασία μεταξύ Lockheed και ΕΑΒ που μπορεί να φέρει την χώρα μας στο πλάνο συμπαραγωγής εξαρτημάτων για τα αεροσκάφη αυτά αλλά και άλλα αμυντικά συστήματα.
Στην ουσία, η Ελλάδα επιχειρεί με την κίνηση αυτή του Κ. Μητσοτάκη να πάρει την θέση της Τουρκίας στην συνπαραγωγή των αεροσκαφών, θέση την οποία η Αγκυρα έθεσε σε κίνδυνο μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων. Αν και είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για συμπαραγωγή, εντούτοις η συνεργασία στο επίπεδο της αγοράς της μοίρας αεροσκαφών σε συνδυασμό με την εταιρική μετοχική συνεργασία δείχνουν ένα κοινό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Κυβρνητικές πηγές επισήμαναν οτι η είσοδος της Lockheed Martin στην ΕΑΒ, εφόσον αυτή επιτευχθεί δεν θα είναι σε πλειοψηφικό πακέτο καθώς το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία αλλά και το management βάζοντας δίπλα της έναν μεγάλο στρατηγικό επενδυτή που δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτά τα οπλικά συστήματα.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν οτι οι συζητήσεις με τον αμερικανό πρόεδρο ήταν πολύ καλές και αποδοτικές με τον Τζο Μπάιντεν να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την στάση της Αθήνας τόσο στις εξελίξεις με τον πόλεμο στη Ρωσία όσο και στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε διεξοδικά για τις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τον Κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει οτι οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά προκαλούν συνθήκες μεγάλου κινδύνου και δεν συνάδουν με συμπεριφορές μίας χώρας συμμάχου η οποία δείχνει να κινείται επεκτατικά.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδειξε και χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις , εξηγώντας οτι ο τουρκικός αναθεωρητισμός για την γαλάζια πατρίδα δημιουργεί συνθήκες ακραίας έντασης χωρίς κανένα λόγο και οτι μόνο χώρες με επεκτατικές βλέψεις χαράσσουν τέτοια στρατηγική αποσταθεροποίησης.
Στις συζητήσεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε καμία εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει ο Ρωσική εισβολή, αναπτύσσοντας σενάρια για τον τερμτατισμό του πολέμου, εξέφρασε όμως τεράστια δυσφορία του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και εξήγησε στους συνομιλητές του οτι είναι αντίθετα από τα δικά του ιδανικά τα επεκτατικά και αναθεωρητικά σενάρια. Επίσης ( κι αυτό έχει τη σημασία του) εμφανίστηκε έτοιμος να αντιπαρατεθεί ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα μιλώντας για τη Ρωσία και το παράδειγμα Πούτιν αλλά με συνειρμούς για όποια παρόμοια φαινόμενα εμφανίζονται στον δυτικό κόσμο.
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τον ενεργειακό ρολο της Ελλάδας σχετικά με την προώθηση του φυσικού αερίου σε Βαλκάνια αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη με τον αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει τόσο την αύξηση των σταθμών υγροποιημένου αερίου όσο και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr