Γιώργος Μαρίνος στο evima.gr: Τι λέει ο Ευβοιώτης Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον πρώτο θάνατο παιδιού από ηπατίτιδα
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Γιώργος Μαρίνος στο evima.gr: Τι λέει ο Ευβοιώτης Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον πρώτο θάνατο παιδιού από ηπατίτιδα

Για τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα μιλάει στο evima ο Ευβοιώτης Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Μαρίνος

Για τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα μιλάει στο evima.gr ο Ευβοιώτης Γιώργος Μαρίνος, Γενικής Ιατρικής και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με όσα λέει, «Η  οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά , με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής ο κίνδυνος  σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μεγάλος.

Η κύρια υπόθεση επί του παρόντος είναι ότι η ηπατίτιδα συνδέεται με τον αδενοϊό. Ο μηχανισμός ηπατικής βλάβης μπορεί να προκαλείται από ιούς ή μπορεί να είναι ανοσοπαθολογικός. Υπάρχουν επίσης πολλοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν αρχικά μια κλινική εικόνα ιογενούς γαστρεντερίτιδας και στη συνέχεια, σε μικρό ποσοστό, ηπατική ανεπάρκεια, όπως οι αδενοϊοί.  Ο αδενοϊός πάλι που έχει ανιχνευτεί στα παιδιά αυτά, είναι οπωσδήποτε ικανός να προκαλέσει ηπατίτιδα, αλλά δεν ανιχνεύτηκε σε όλα, παρά στο 80% περίπου.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας συμπαράγοντας που προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε μικρά παιδιά, όπως είναι επίσης πιθανό να υπάρχει αυξημένη ευαισθησία λόγω μειωμένης έκθεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εναλλακτικά, μπορεί να έχει εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος αδενοϊού με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Προσβάλλονται παιδιά ηλικίας <16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)

Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων

Κνησμό

Αρθραλγία/μυαλγία

Πυρετό

Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος

Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης

Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής :

Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού)

Αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)

Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).

Αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.)

Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού

Επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών

Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν  παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr