Εύβοια- Μωβ Μέδουσες: Πότε θα «ξεμπερδέψουμε» με αυτές και που τις συναντάμε πιο συχνά
Πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας της εμφάνισής των μωβ μεδουσών και για αυτόν τον λόγο σε επαγρύπνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε κάθε περίπτωση οι λουόμενοι στην Εύβοια,Δεν έχει τέλος η εξάπλωση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες και δη στις θάλασσες της Εύβοιας.
Πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας της εμφάνισής τους και για αυτόν τον λόγο σε επαγρύπνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε κάθε περίπτωση οι λουόμενοι στην Εύβοια, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν τσιμπήματα από Μωβ Μέδουσες.
Σύμφωνα με το JellyReport, το οποίο εκδίδεται κάθε Κυριακή από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται διακριτά η φθίνουσα κατάσταση της.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 10 είδη μεδουσών που μπορούμε να πούμε ότι μας ανησυχούν γιατί μπορεί να μας τσιμπήσουν και να χρειαστούμε ακόμα και τη βοήθεια γιατρού, ανάλογα με το πόσο ευάλωτοι είμαστε σαν οργανισμοί» λέει στο iefimerida.gr ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.
Όπως εξηγεί, για τα υπόλοιπα είδη ισχύει ότι «κάποια μπορεί να διαπεράσουν το δέρμα μας, ενώ άλλα μπορεί να μας τσιμπήσουν και να μη νιώσουμε κάτι ή να νιώσουμε ένα μικρό κάψιμο ή φαγούρα που διαρκεί για πολύ λίγο, ίσως και δευτερόλεπτα, και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία». Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η μωβ μέδουσα δεν ανήκει στην ακίνδυνη κατηγορία.
«Η μωβ μέδουσα είναι ένα από τα είδη που μας ανησυχούν. Γιατί θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι ανάγκη ότι θα εμφανιστούν τη στιγμή του τσιμπήματος, όπως για παράδειγμα με μια δύσπνοια ή σπασμούς, έως κάποιες ώρες μετά το τσίμπημα. Μπορεί ακόμη και μετά από μέρες να έχουμε συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ξεκινήσαμε το Jelly Report γιατί ο κόσμος δυσκολευόταν να ψάχνει πού υπάρχουν μέδουσες, αλλά και τι είδη μεδουσών. Είχαμε ξεκινήσει το 2018 να βάζουμε τις καταγραφές στο Facebook γκρουπ που έχουμε. Αλλά θέλαμε να το οπτικοποιήσουμε, να υπάρχει σε χάρτη. Υπήρχαν 80 ή 100 καταγραφές την ημέρα και δεν υπήρχε αυτή η διαθεσιμότητα από άτομα να βάζουν αυτές τις καταγραφές.
Γι’ αυτό πήγαμε στο iNaturalist ώστε να συνεργαζόμαστε και με ξένους επιστήμονες που βοηθούν στις αναγνωρίσεις ειδών. Και είναι και ανοιχτά δεδομένα, οποιοσδήποτε μπορεί να τα κατεβάσει και να τα χρησιμοποιήσει» λέει ο Χρήστος Τακλής.
Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν είναι όλα μέδουσες αυτά που βλέπουμε και πως υπάρχουν ακόμη άγνωστα είδη μεδουσών τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί και είναι συνήθως μικρότερα του ενός εκατοστού.
Το ερώτημα του… «εκατομμυρίου» είναι το ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες, και αν υπάρχει κάποιο μοτίβο.
«Δεν υπάρχει κάποιο πάτερν (μοτίβο), γιατί το φαινόμενο των μωβ μεδουσών εξαρτάται πλήρως από τα ανεμογενή ρεύματα και τα υποθαλάσσια ρεύματα. Το πρωί μιας μέρας μπορεί να είναι σε μια περιοχή και το ίδιο απόγευμα σε άλλη περιοχή, ανάλογα με τις συνθήκες» απαντά ο Χρήστος Τακλής.
Σε αυτό το διάστημα, όπως φαίνεται και στο τελευταίο Jelly Report, «το σοβαρότερο θέμα το έχουν η Αττική και το Ιόνιο. Αλλά του Ιονίου το βλέπουμε σαν διαφορετική περίπτωση. Ο λόγος είναι ότι έχουμε μετακινήσεις εκεί από Μάλτα και μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά και να επικρατήσει ίσως και περισσότερο».
Σύμφωνα με την ομάδα του Jelly Report το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξητική καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της χώρας, καθώς περισσότεροι πολίτες έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους. Σε αυτή τη φάση το φαινόμενο είναι σε φθίνουσα κατάσταση.
Μια από τις ζώνες που σταθερά πάντως δείχνουν ότι έχουν πρόβλημα με τη μωβ μέδουσα είναι οι παραλίες της Αττικής και συγκεκριμένα αυτές που βρέχει ο Αργοσαρωνικός κόλπος. Σύμφωνα με τον Θαλάσσιο βιολόγο Χρήστο Τακλή, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι μωβ μέδουσες επιμένουν στην περιοχή:
«Στην Αττική έχουμε έναν κόλπο και είναι δύσκολο να φύγουν οι μέδουσες. Ο Σαρωνικός, Αργοσαρωνικός, παρότι υπήρχαν άνεμοι φέτος δεν έχει καθαρίσει από μέδουσες, δεν τις “έδιωξε” ο αέρας. Λόγω του κόλπου, βλέπουμε ένα “γκελάρισμα”, ο άνεμος τις πηγαινοφέρνει. Τις βγάζει, μετά επιστρέφουν, κάπως λιγότερες βέβαια. Είναι δύσκολο να φύγουν από εκεί»
Ο Χρήστος Τακλής επισημαίνει ότι από τις αναφορές που υπάρχουν «πιστεύουμε ότι είναι λιγότερες αυτή την περίοδο. Δεν έχουμε δηλαδή παραλίες με δεκάδες ή εκατοντάδες μέδουσες. Συνήθως είναι λίγες, μέχρι 10 ή 20. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι αυτοί οι αριθμοί είναι αυτοί που μας αναφέρουν. Μπορεί να είναι περισσότερες και να μην τις βλέπει ο κόσμος στα ρηχά, οι μέδουσες δηλαδή μπορεί να είναι 50 ή 100 μέτρα πιο μέσα».
«Είχαμε εξάρσεις και στο παρελθόν, αλλά σε πιο μικρές κλίμακες. Τεράστια έξαρση είχε παρατηρηθεί τη δεκαετία του ‘80, όπου εκεί είχε καταγραφεί και η πρώτη φορά που άτομο είχε σπασμούς στην παραλία. Κάνουν έναν φυσικό κύκλο ανά 10-12 χρόνια και η έξαρση τους κρατάει κατά το μέγιστο 4 χρόνια. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, βλέπουμε αλλαγές με αυτό που συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Βλέπουμε πολύ μεγαλύτερες εξάρσεις, ειδικά φέτος όπου έχει σε όλη την Μεσόγειο ταυτόχρονα. Δηλαδή, πιο συχνές εξάρσεις και όχι ανά 10-12 χρόνια. Επίσης παρατηρούμε μεγαλύτερες μετακινήσεις, όπως αυτή που από Ισπανία και Γαλλία έφτασε μέχρι Μάλτα και από εκεί στο Ιόνιο» υπογραμμίζει ο Χρήστος Τακλής.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη έξαρση, ο κ. Τακλής διευκρινίζει ότι είναι σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2020, καθώς «είχαμε συνεχόμενα και τον χειμώνα».
ΠΗΓΗ: EVIMA.GR- IEFIMERIDA.GR
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr