«Η έμφαση από εδώ και πέρα θα είναι στις επικουρικές, που και εκεί υπάρχει αποκλιμάκωση. Η διαδικασία των επικουρικών είναι πάντοτε ανοιχτή και πάντοτε βγαίνουν επικουρικές. Τώρα που υπάρχει ελάφρυνση από τις κύριες, θα πέσει το βάρος στις επικουρικές και επίσης όταν βγαίνουν οι κύριες, είναι πολύ πιο εύκολο να βγουν οι επικουρικές γιατί κάποια χαρτιά υπάρχουν και «χτίζεις» πάνω σε αυτά και βγαίνει ευκολότερα η σύνταξη», συμπλήρωσε, ενώ σε ότι αφορά λάθη που έχουν παρατηρηθεί στην απόδοση των συντάξεων, ο υπουργός τόνισε πως, «τα λάθη είναι αυτά που υπήρχαν και παλαιότερα και το λέω και στους συνδικαλιστές, που λένε για τις συντάξεις fast track που κάναμε, και τους είπα ότι και παλιά υπήρχαν λάθη στις χειρόγραφες αποφάσεις, γιατί δεν φωνάζατε τότε; Και παραδέχθηκαν πως όντως υπήρχαν. Διορθώνουμε τα λάθη κατά προτεραιότητα τις μεγάλες αποκλίσεις, γιατί στην πράξη, όπου υπάρχουν, είναι μικρές».
Σχετικά με τους ηλικιωμένους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ που είναι εγκλωβισμένοι στο όριο οφειλών των 20.000 ευρώ, ο υπουργός ανέφερε πως, «εκείνοι οι οποίοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη και χρωστάνε, δεν είναι τόσο μεγάλος αριθμός όσο νομίζουμε, είναι 3.000. αυξήσαμε λίγο τα όρια, κάναμε κάποιες παρεμβάσεις, στον ΟΓΑ είναι 6.000 ευρώ αν χρωστάς μπορείς να πάρεις σύνταξη, στα υπόλοιπα πρώην ταμεία είναι 20.000 ευρώ. Εάν το αυξήσεις και το πας 30.000, κάποια στιγμή θα περάσεις και το μήνυμα ότι δεν έχει νόημα να πληρώνεις εισφορές για πάντα, ότι κάποια στιγμή θα σταματήσεις να πληρώνεις εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα».
«Όπως λένε και οι ειδικοί για το ασφαλιστικό, εάν περάσουμε τη λογική του να δίνουμε κάποιο είδος σύνταξης και να μην πληρώνονται οι εισφορές, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το πράγμα ως προς τις εισφορές. Εμείς χωρίς εισφορές δεν μπορούμε να δίνουμε και συντάξεις. Μετά δημιουργείται μία κουλτούρα μη πληρωμών. Τα λεφτά δεν τα φέρνει ο διοικητής του ΕΦΚΑ από το σπίτι του, τα βρίσκει από τους ίδιους τους ασφαλισμένους».
Ερωτηθείς σχετικά με τις δωρέες και παραχωρήσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «αυτά είναι φορολογικά ζητήματα, είναι ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών γιατί η βάση είναι φορολογικής υφής».
Σχετικά με τα εφαπαξ δε ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως «έχουν μείνει περίπου 10.000 ΕΦΑΠΑΞ και αυτά θα αντιμετωπιστούν γρήγορα τους επόμενους μήνες. Το 90% της δουλειάς από πλευράς βαρύτητας έχει γίνει. Η μεγάλη προσπάθεια μας έγινε για τις κύριες συντάξεις».