Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για μέλισσες – Προστατεύει από επικίνδυνη ασθένεια
Γεγονός αποτελεί, πλέον, κι επίσημα το πρώτο εμβόλιο για τις μέλισσες.Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τις μέλισσες εγκρίθηκε για χρήση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ελπίδες για ένα νέο «όπλο» ενάντια στις ασθένειες των μελισσών.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σύμφωνα με την Guardian χορήγησε άδεια υπό όρους για ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε από την Dalan Animal Health, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, για να βοηθήσει στην προστασία των μελισσών από την «Αμερικανική Σηψιγονία».
«Το εμβόλιο μας είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην προστασία των μελισσών», δήλωσε η Annette Kleiser, διευθύνουσα σύμβουλος της Dalan Animal Health. «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τα έντομα, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα».
Το εμβόλιο, το οποίο θα είναι αρχικά διαθέσιμο σε εμπορικούς μελισσοκόμους, στοχεύει στην καταπολέμηση της «Αμερικανικής Σηψιγονίας», μιας σοβαρής ασθένειας, επακόλουθο του βακτηρίου «Paenibacillus larvae», που μπορεί να αποδυναμώσει και να σκοτώσει τις κυψέλες.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η οποία σε μέρη των ΗΠΑ έχει βρεθεί στο 1/4 των κυψελών, απαιτώντας από τους μελισσοκόμους να καταστρέψουν και να κάψουν τυχόν μολυσμένες αποικίες και να χορηγήσουν αντιβιοτικά για να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση.
«Είναι κάτι που οι μελισσοκόμοι μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν, επειδή μειώνει τις προνύμφες σε αυτό το καφέ μούστο που έχει μια ταγγισμένη βρώμα», δήλωσε ο Keith Delaplane, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το οποίο έχει συνεργαστεί με τον Dalan για την ανάπτυξη του εμβολίου.
Το εμβόλιο λειτουργεί ενσωματώνοντας μερικά από τα βακτήρια στον βασιλικό πολτό που ταΐζουν οι εργάτριες μέλισσες στη βασίλισσα, η οποία στη συνέχεια το καταπίνει και κατέχει μέρος του εμβολίου στις ωοθήκες. Οι αναπτυσσόμενες προνύμφες των μελισσών έχουν στη συνέχεια ανοσία στους όρνιθας καθώς εκκολάπτονται, με μελέτες του Dalan να δείχνουν ότι αυτό θα μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας από την ασθένεια.
Η «Αμερικανική Σηψιγονία», προέρχεται από τις ΗΠΑ και από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Νταλάν είπε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση εμβολίων για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις μέλισσες, όπως και της ευρωπαϊκής εκδοχής της.
Καθώς έχουν εμπορευματοποιηθεί, μεταφερθεί και προωθηθεί σε γεωργικές υπηρεσίες, οι μέλισσες έχουν εκτεθεί σε ένα κοκτέιλ διαφορετικών ασθενειών που συνήθως καταστρέφουν μεγάλο αριθμό αποικιών και απαιτούν σημαντικές παρεμβάσεις από τους μελισσοκόμους για να διατηρήσουν τους αριθμούς τους.
Οι ΗΠΑ εξαρτώνται ασυνήθιστα από διαχειριζόμενες αποικίες μελισσών για να στηρίξουν την επικονίαση των τροφίμων τους, με τις κυψέλες να μεταφέρονται συνήθως σε όλη τη χώρα για να διαδώσουν τα πάντα, από αμύγδαλα μέχρι βατόμουρα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά είδη άγριων μελισσών βρίσκονται σε ανησυχητική μείωση, λόγω της απώλειας οικοτόπων, της χρήσης φυτοφαρμάκων και της κλιματικής κρίσης, τροφοδοτώντας ανησυχίες για μια παγκόσμια κρίση στον αριθμό των εντόμων που απειλεί τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη διατροφική ασφάλεια και υγεία.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr