Εύβοια: ο άγνωστος ναός μέσα σε σπήλαιο που προκαλεί δέος- Πώς θα πάτε
Η ιστορία του συγκεκριμένου σπηλαιώδους ναού στην Εύβοια αποτελεί μυστήριοΗ Εύβοια, αναμφισβήτητα βρίθει από πλήθος τοποθεσιών- σημείων αναφοράς, ανυπολόγιστης πολιτισμικής αξίας.
Ενα από αυτά είναι κι ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου απέναντι από τον δυσπρόσιτο λόφο του μεσαιωνικού κάστρου της Κλεισούρας, στις απόκρημνες ανατολικές υπώρειες του υψώματος «Γερογουλαίϊκο», περί τα 6,5 χιλιόμετρα πριν φτάσει κανείς στο σημερινό χωριό Προκόπι.
Η πρόσβαση στον σπηλαιώδη ναού πραγματοποιείται λίγα μέτρα νοτιότερα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην έξοδο της διάβασης του Δερβενίου, ακολουθώντας τον χωματόδρομο μετά την γέφυρα επί της δημόσιας οδού Χαλκίδας – Αιδηψού.
Πώς θα φτάσετε εκεί
Αφού προσπεράσετε ένα ποιμνιοστάσιο και αφού διασχίσετε το ρέμα, στην πρώτη διασταύρωση του χωματόδρομου κατευθύνεστε αριστερά προς τις βόρειες παρυφές του υψώματος «Γερογουλαίικο» και κατόπιν στρίβετε και πάλι αριστερά στην δεύτερη ανηφορική διακλάδωση.
Η αρχή του παράπλευρου μονοπατιού στο τέρμα της διακλάδωσης, οδηγεί στο πλάτωμα του ναού.
Η ιστορία του ναού
Η ιστορία του συγκεκριμένου σπηλαιώδους ναού αποτελεί μυστήριο αφού η ύπαρξη του δεν μνημονεύεται σε καμία διαθέσιμη γραπτή πηγή.
O ιατρός – ερευνητής Θεόδωρος Σκούρας, ο οποίος κατέγραψε πάνω από 216 σπήλαια, βάραθρά και δολίνες στην Εύβοια, σε μία σχετική μελέτη του, δημοσιευμένη το 1978, περιγράφει αναλυτικά δύο υπόσκαφους ναούς στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών και τρεις σπηλαιώδεις εκκλησίες, το ασκητήριο του Οσίου Χριστοδούλου στην Λίμνη, το δημοφιλές προσκύνημα της Αγίας Κυριακής στα Καμπιά Στενής και το ναϊδριο της Παναγίας της Θεοσκέπαστης ή Σπηλιώτισσας στο Μετόχι Καρύστου, τονίζοντας ότι τίποτα δεν αποκλείει την ανακάλυψη και άλλων σπηλαίων αυτού του είδους στο νησί.
Πώς είναι ο ναός
Το στόμιο του σπηλαίου κλείνεται από τον τοίχο της πρόσοψης, με προεξέχοντα πεζούλια στην βάση του, όπου βρίσκεται η ξύλινη θύρα της εισόδου και ένα τοξωτό παράθυρο.
Ο επιμήκης θάλαμος του κυρίως ναού έχει διαστάσεις γύρω στα 10 Χ 4,5 μέτρα.
Το Ιερό Βήμα έχει προσαρμοστεί αναγκαστικά στο βάθος του προσλαμβάνοντας δυτικό προσανατολισμό, με αποτέλεσμα να αποκλίνει από την παραδοσιακή τεχνοτροπία που το θέλει να κοιτάζει προς την ανατολή.
Το στοιχειώδες τέμπλο απαρτίζεται από δύο χαμηλά κτιστά τοιχία, όπου είναι στερεωμένες οι βασικές εικόνες του Χριστού, της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός.
Η Αγία Τράπεζα βρίσκεται προσκολλημένη στο δυτικό άκρο και είναι επίσης κτιστή επιχρισμένη με τσιμέντο, ενώ δυο εσοχές εκατέρωθεν της έχουν διευθετηθεί σε Πρόθεση και Διακονικό.
Στον θόλο του σπηλαίου, πάνω από το ιδιότυπο τέμπλο, είναι κρεμασμένα δύο καντήλια και στα τοιχώματα υπάρχουν προσαρμοσμένες λίγες φορητές εικόνες.
Στον ναό υπάρχει ένα κηροπήγιο και ένα ξύλινο προσκυνητάρι.
Στην νοτιοανατολική πλευρά ο βράχος έχει υποστεί κάποια κατεργασία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας φαρδύς αναβαθμός, στην άκρη του οποίου έχουν τοποθετηθεί τρεις σανίδες ως αυτοσχέδια στασίδια.
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: NIKOLAOS GIANNAKOULIAS- YOUTUBE
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr