Εύβοια: Σύσκεψη για τα προβλήματα στα σχολεία του νησιού – Η Σχολική Στέγη στο επίκεντρο
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις δράσεις που αναπτύσσει αυτό το χρονικό διάστημα το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, κάτω από το κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας έχουν αξία – οι ζωές μας δεν είναι κόστος».Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, μεγάλη Σύσκεψη με θέμα τη Σχολική Στέγη και τα υπόλοιπα προβλήματα των Σχολείων.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις δράσεις που αναπτύσσει αυτό το χρονικό διάστημα το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, κάτω από το κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας έχουν αξία – οι ζωές μας δεν είναι κόστος».
Στη Σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες φορείς, Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, η ΕΛΜΕ Εύβοιας, το Σωματείο Νοσοκομείου, εκλεγμένοι συνδικαλιστές από το ΝΤ Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ και το Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, Σύλλογοι διδασκόντων, Μαθητικά Συμβούλια, Σύλλογοι Επαγγελματιών, Συνταξιουχικά Σωματεία, ομάδες γυναικών της περιοχής.
Της συζήτησης αυτής είχε προηγηθεί μια σημαντική προσπάθεια κλιμακίων του Εργατικού Κέντρου, να επισκεφθεί δεκάδες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να συζητήσει από κοντά, με διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και την συντονισμού της δράσης μας για αυτά.
Όπως ανέφερε ο Αντώνης Κούκουρας, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στη εισηγητική του ομιλία «είναι μια καλή αρχή, δεδομένου ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να δράσουμε συλλογικά για όλα αυτά τα ζητήματα και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε να αγκαλιαστούν από όλες και όλους, όσο πιο πλατιά γίνεται για να έχουμε αποτελέσματα. Είναι μια σύσκεψη οργάνωσης, συντονισμού και αγωνιστικής διεκδίκησης».
Σημείωσε επίσης ότι «μόνο με τη διεκδίκηση μπορούμε να πετύχουμε, όπως αποδεικνύει και η πείρα αφού, μετά τις δύο κινητοποιήσεις που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο μαζί με την ΕΛΜΕ, γονείς και μαθητές έξω από το ΕΠΑΛ, μετά τις ανακοινώσεις που ανέδειξαν το θέμα, άρχισαν να γίνονται κάποια πρώτα έργα τα οποία σε καμία περίπτωση δε μας καλύπτουν βέβαια αλλά δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν, η ικανοποίηση δηλαδή της ανάγκης μας να δουλεύουμε με ασφάλεια και δικαιώματα, να πληρωνόμαστε ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μετακινούμαστε με ασφάλεια από και προς τις δουλειές μας, να μετακινούνται τα παιδιά μας με ασφάλεια στα σχολεία και στις εκδρομές, να κάνουν μάθημα σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια με όλες τις υποδομές, να μην πνιγόμαστε με μια βροχή, να μην καιγόμαστε στις φωτιές, να μην τρέμει το φυλλοκάρδι μας στο ενδεχόμενο ενός σεισμού, να έχουμε την Υγεία που μας αξίζει, να μη ζούμε νοικάρηδες στα σπίτια μας, σκοντάφτουν πάνω σε μια πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά και γίνεται όλο και χειρότερη από χρόνο σε χρόνο, μια πολιτική που εναλλάσσεται σαν τις σκυταλοδρομίες και υπηρετεί τα κέρδη των λίγων βάζοντας τις ανάγκες μας στη «ζυγαριά» κόστους – οφέλους. Που γίνεται «γαλαντόμα» στο να δίνει λεφτά με το τσουβάλι και να χαρίζει χρέη στους λίγους, ενώ αντίθετα δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τις ανάγκες μας, όπως αυτή της Σχολικής Στέγης και των άλλων προβλημάτων των Σχολείων».
Στην εισήγησή της η Στέλλα Βαλαβάνη, Εκπρόσωπος Τύπου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης των γονέων στους συλλόγους, στην ανάγκη οργανωμένης διεκδίκησης ενός σχολείου που έχουμε ανάγκη σήμερα με βάση τις ανάγκες μας, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Μάλιστα όπως σημείωσε «δεν μιλάμε για κάτι που θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον αλλά για αυτό το σχολείο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αλλά το γεύονται λίγοι».
Στην εισήγησή του ο Βαγγέλης Φιλέρης, πολιτικός μηχανικός με μεγάλη εμπειρία στα σχολικά κτήρια, πρώην μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), αναφέρθηκε στην εξέλιξη του αντισεισμικού κανονισμού τα τελευταία 40 χρόνια, στην συνολική κατάσταση των σχολικών κτηρίων ανά την Ελλάδα και τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί.
Επίσης βοήθησε με την τοποθέτησή του στην κατεύθυνση του πλαισίου αιτημάτων που χρειάζεται να διαμορφωθεί γύρω από τους ελέγχους στη Σχολική Στέγη.
Στην παρέμβασή της η Χαρά Νίκα, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα σχολικών υποδομών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ευθύνες των αρμοδίων και το μπαλάκι ευθυνών που εξελίσσεται.
Παράλληλα σημείωσε την αντίφαση της αξιολόγησης που επιχειρείται να εφαρμοστεί στα σχολεία τη στιγμή που το εκπαιδευτικό έργο σε πολλές περιπτώσεις γίνεται σε κτήρια ακατάλληλα. Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη συστηματικής καταγραφής των ζητημάτων των σχολείων, ιεράρχηση των αναγκών και διεκπεραίωση των απαραίτητων εργασιών την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.
Τέλος υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίες ανέδειξαν με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.
Οι φορείς που παραβρέθηκαν στη συζήτηση αλλά καταλήξαμε στα εξής:
• Στη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και συντονισμός των δράσεων που προγραμματίζονται.
• Να φτιαχτούν υπομνήματα των φορέων με πλήρη και ακριβή καταγραφή των προβλημάτων για κάθε σχολική μονάδα και, με βάση αυτά τα υπομνήματα, να φτιαχτεί αναλυτική επιστολή προς Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας, Περιφέρεια και Δήμους που θα ζητάνε σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις για όλα αυτά… για να μην μπορεί κανείς να πει «δεν ήξερα».
• Με βάση αυτά τα ζητήματα, συντονιζόμαστε ξανά και οργανώνουμε τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις.
• Τέλος, για το άμεσο διάστημα προχωράμε στην πραγματοποίηση μεγάλης συναυλίας διαμαρτυρίας μετά το Πάσχα με κεντρικό ΣΥΝΘΗΜΑ «ΟΧΙ ΑΛΛΑ «ΤΕΜΠΗ» – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr