Χαλκίδα: «Πόλεμος» στο γραφείο ΑμεΑ – Σοβαρές καταγγελίες και απάντηση του Δήμου
Ο Πέτρος Καλούπης ισχυρίζεται ότι ο δήμος Χαλκιδέων τον άφησε να δουλέψει τρεις μήνες χωρίς αμοιβή και στο τέλος τον… πέταξε, ενώ καταγγέλλει και προσπάθεια επιρροής της ψήφου των ΑμεΑ. Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Νίκος Παπαγεωργόπουλος για τις καταγγελίες.Ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα έχει ανακύψει τα τελευταία 24ωρα στη, αναφορικά με το γραφείο ΑμεΑ που ιδρύει ο δήμος Χαλκιδέων. Όλα ξεκίνησαν από μία ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή στις 19 Μαΐου. «Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονταi άτομα, με την ιδιότητα στελεχών ή εργαζόμενων του υπό ίδρυση Γραφείου ΑμεΑ του Δήμου Χαλκιδέων, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον Δήμο Χαλκιδέων, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει παραπλανητικές, προς τους πολίτες, ιστοσελίδες και σελίδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για τις παράνομες αυτές ενέργειες, ο Δήμος Χαλκιδέων θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση η οποία φωτογράφιζε τον Πέτρο Καλούπη.
Είναι ο άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρει και δεν διαψεύδονται από τον Δήμο, δημιούργησε τις ιστοσελίδες και τις σελίδες του Δήμου Χαλκιδέων για τα ΑμεΑ, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται και να βοηθηθούν στην καθημερινότητα αλλά και σε συνδιαλλαγές με την πολιτεία. Ο κ. Καλούπης μιλώντας στο Evima.gr, υποστήριξε πως ο δήμος Χαλκιδέων απευθύνθηκε σε αυτόν και του ζήτησε να συνδράμει στην ίδρυση του γραφείου ΑμεΑ, όμως, όταν ολοκλήρωσε τις εργασίες που απαιτούνταν όχι μόνο δεν προσλήφθηκε – και δεν πληρώθηκε – αλλά πετάχτηκε… σαν την τρίχα από το ζυμάρι.
«Εγώ έχω φτιάξει μια εφαρμογή για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Η εφαρμογή αυτή έχει δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες, περιοδικά και κανάλια. Έκανα μια εφαρμογή που αναγνωρίζει το είδος αναπηρίας από το ίντερνετ. Ειδικεύομαι στην κατασκευή ιστοσελίδων για ανθρώπους με αναπηρία. Ήρθε ο δήμος Χαλκιδέων και μου είπε ότι θέλει να φτιάξει ένα γραφείο για τα ΑμεΑ, μου έταξαν πρόσληψη, έχω τα μηνύματά τους όλα. Στην αρχή έλεγαν θα με κάνουν υπάλληλο στην καθαριότητα. Μίλησα με την κ. Κόντου, που είναι σύμβουλος στον δήμο και μίλησα και με τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Τα παραδέχθηκε όλα αυτά σε δημοσίευμα εφημερίδας (σ.σ. Ευβοϊκή Γνώμη)», είπε αρχικά ο κ. Καλούπης και πρόσθεσε:
«Εγώ δούλεψα δύο – τρεις μήνες χωρίς να πληρώνομαι, ξεκίνησα να φτιάξω αυτό που είπαμε και όταν το τελείωσα συνέβησαν δύο πράγματα. Ένα ήταν ότι πήραν επιχορήγηση με τη δική μου δουλειά, πήραν 7 εκατ. ευρώ, έχω τα χαρτιά και δεύτερον ήρθε μία κοπέλα με 95% αναπηρία και μου έκανε καταγγελία. Μετά από αυτό μου ζητούσαν τους κωδικούς από τα σάιτ. Εγώ αρνήθηκα διότι δεν με είχαν πληρώσει. Όχι μόνο δεν με πλήρωσαν, μου πήραν τον υπολογιστή. Με πέταξαν έξω δηλαδή».
Στη συνέχεια, ο κ. Καλούπης υποστηρίζει πως υπήρξε ακόμα και προσπάθεια χειραγώγησης των ΑμεΑ από ανθρώπους του δήμου Χαλκιδέων ενώ ξεκαθαρίζει πως είναι πλέον αναγκαίο να κινηθεί νομικά. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι εγώ δεν έχω πληρωθεί μόνο. Το πρόβλημα είναι ότι εξαιτίας όλων αυτών, δεν έχει συσταθεί το γραφείο. Είχαμε 20 ΑμεΑ την ημέρα, που έκαναν αίτηση για να πάρουν επιδόματα. Τους έλεγαν μετά ότι θα πάρουν τα επιδόματα μόνο αν ψηφίσουν τη Βάκα. Μετά έβγαλαν ανακοίνωση για εξαπάτηση ΑμεΑ, οι ίδιοι εξαπατούν τα ΑμεΑ. Εγώ πρέπει να κινηθώ νομικά, θα κάνω καταγγελία», υπογράμμισε.
Νίκος Παπαγεωργόπουλος: Εμφανίστηκε εθελοντικά, έχει εκδικητική στάση
Το Evima.gr, στο πλαίσιο του έγκυρου και αντικειμενικού ρεπορτάζ, αναζήτησε και τη θέση του δήμου Χαλκιδέων για το θέμα. Ο κ. Νίκος Παπαγεωργόπουλος, αντιδήμαρχος, απάντησε σε όσα καταμαρτυρά ο κ. Καλούπης. «Έχει μια εφαρμογή, η οποία προσαρμόζει υπάρχουσες ιστοσελίδες να γίνονται φιλικές σε ΑμεΑ. Είπε ότι αυτό ήθελε να το προσφέρει δωρεάν, για να βοηθήσει να λειτουργήσουν τα πράγματα. Γνωρίζαμε ότι είχε προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσει, συναντηθήκαμε μία φορά στο γραφείο ΑμεΑ με την κ. Βάσω Κόντου. Ο κύριος αυτός ερχόταν ένα μήνα, γνωρίζαμε όμως ότι θέλει να το κάνει εθελοντικά», εξήγησε αρχικά.
«Παρόλα αυτά, έγινε μια προσπάθεια να προσληφθεί με ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Έφερε κάποιες βεβαιώσεις ότι έχει 33 μήνες ανεργίας και σε ένα πρόχειρο έλεγχο, είδαμε ότι έχει στο όνομά του εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Κάτι δεν πήγαινε καλά με τις δηλώσεις ΟΑΕΔ λοιπόν», τόνισε στη συνέχεια.
Αναφορικά με το γεγονός ότι του αφαιρέθηκαν κωδικοί και υπολογιστής, ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε πως: «Για να διευκολύνω το εγχείρημα, για να αγοράσουμε το domain του δήμου Χαλκιδέων, έδωσα προσωπικά μου χρήματα. Φαινόμουν εγώ ιδιοκτήτης κι εκείνος διαχειριστής. Όταν του ζήτησα τους κωδικούς, στα γραφεία προγραμματισμού, αρνήθηκε να τους δώσει λέγοντας ότι δεν έχουμε τη γνώση. Θα μπορούσε να έχει κινηθεί ο δήμος νομικά, αλλά δεν θέλησε για να μην το κάνει απέναντι σε έναν άνθρωπο που έχει εμφανή προβλήματα».
Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος Χαλκιδέων υπογράμμισε πως: «Ο ίδιος έλεγε ότι ήθελε να βοηθήσει και θα δώσει δωρεάν την εφαρμογή. Τώρα έχει μια εκδικητική διάθεση. Θέλαμε να τον αξιοποιήσουμε μέσω κάποιου προγράμματος, όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Το σχέδιο ήταν να προσληφθεί αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι θα τα κάνει εθελοντικά».
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θα έχει και συνέχεια την οποία το Evima.gr θα παρακολουθεί στενά και θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αφορά τα ΑμεΑ και την προοπτική συμπεριλήψής τους στην κοινωνία, αλλά και την αδήριτη ανάγκη να μην υπάρχουν σε βάρος τους φαινόμενα εξαπάτησης και περιθωριοποίησης.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr