Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες βελτιώσεις «κλειδώνουν» για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Οποιος επαγγελματίας θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ ζητώντας να ελεγχθεί.Με «λίφτινγκ» σε επιμέρους σημεία στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών κατατίθεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.
Οι τελικές διορθώσεις στις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς στις 10 απόψε το βράδυ κλείνει η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 2.300 σχόλια.
Νέες παρεμβάσεις
Με τις παρεμβάσεις που έχει αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ, οι εποχικές επιχειρήσεις αλλά και οι μονογονείς επαγγελματίες και όσοι έχουν παιδιά ΑμεΑ. Επίσης ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη (στην ΕΡΤ) «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».
Παρεμβάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικές αλλαγές στο νέο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών θα αφορούν τα ακόλουθα πεδία:
1. Μαχητό τεκμήριο:
Θα προβλέπεται η καθιέρωση απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ρητά ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.
,Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίας θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται ή έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές κ.α
2. Συντελεστές προσαύξησης:
«Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
Οι συντελεστές αυτοί είναι:
– 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
– 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
– 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.
3. Ειδικό φορολογικό καθεστώς:
Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως σχολικά κυλικεία και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.
Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr