Αυτός είναι ο ιστορικός Πύργος της Εύβοιας – Δείτε πού βρίσκεται
Το «Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας» άνοιξε τις πύλες του το πρωί της Κυριακής όπου ο κόσμος απόλαυσε τις μουσικές του Πύργου.Ο Μεσαιωνικός Πύργος του Βασιλικού άνοιξε σήμερα στις 11. 00 π.μ., για ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο μουσικό πρωινό.
Την περιήγηση του κοινού, που έγινε με την φροντίδα της Ε .Φ. Α. Ευβοίας, άνοιξε ένα μουσικό οδοιπορικό από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι την κλασική μονοφωνία, στην αυλή του Πύργου. Καθηγητές και μαθητές του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας ερμήνευσαν γνωστά έργα λόγιας μουσικής.
Συμμετείχε βυζαντινός χορός ψαλτών υπό την διεύθυνση του ιεροψάλτη Παναγιώτη Τροχούτσου.
Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων δράσεων της Δ. Ε. Ληλαντίων του Δ. Χαλκιδέων. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.
Η ιστορία του περίφημου Πύργου του Βασιλικού
Ο Πύργος του Βασιλικού που βρίσκεται σε καίρια θέση του οικισμού, έχει τετράγωνη κάτοψη με μήκος πλευράς περίπου 8,20 μ. Πριν την αποκατάσταση διέσωζε μόνο τους περιμετρικούς τοίχους, που διατηρούνταν ακέραιοι σε όλο τους το ύψος (17,50μ.), μέχρι και τις επάλξεις. Αφού στερεώθηκαν οι τοίχοι, αποκαταστάθηκαν εσωτερικά τα τέσσερα επίπεδα με την κατασκευή ξύλινων δαπέδων. Επιπλέον, κατασκευάσθηκε μία απλή και λειτουργική στέγη, αφού η αρχική μορφή της δεν ήταν γνωστή.
Καθώς ο πύργος διατηρούσε την αυθεντική του είσοδο στον πρώτο όροφο σε ύψος 7 μ., όπου η πρόσβαση τότε γινόταν με ξύλινες κλίμακες, κατασκευάσθηκε εξωτερικό μεταλλικό κλιμακοστάσιο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των επισκεπτών στο εσωτερικό. Οι κατασκευές που εξυπηρετούσαν τις οικιστικές ανάγκες του φεουδάρχη και των ενοίκων, όπως η εστία, το προσκυνητάρι και το αποχωρητήριο-καταχύστρα συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν.
Προκειμένου ο πύργος να λειτουργήσει όχι μόνο ως επισκέψιμο μνημείο, αλλά και ως κέντρο πληροφόρησης για την οχυρωματική αρχιτεκτονική της Εύβοιας την περίοδο της λατινοκρατίας, οργανώθηκε οπτικοακουστική έκθεση με ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για τον πύργο του Βασιλικού όσο και για τους σημαντικότερους πύργους και μεσαιωνικά κάστρα της Εύβοιας. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα πληροφορίες και για τους πύργους των φεουδαρχών της Δυτικής Ευρώπης, που αποτέλεσαν το πρότυπο για αυτούς της Εύβοιας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr