Πώς θα ψηφίσετε με επιστολική ψήφο στην Εύβοια
Aντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την επιστολική ψήφο.Οι ευρωεκλογές βρίσκονται προ των πυλών και για τους πολίτες της Εύβοιας, και τα κόμματα ετοιμάζονται για μία ακόμη μάχη.
Μόλις τρεις ημέρες πριν τη νέα χρονιά, το υπουργείο Εσωτερικών “ανέβασε” στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που επιτρέπει και στους ψηφόρους εντός Ελλάδας -εάν το επιθυμούν-να ψηφίσουν επιστολικά, ενώ όλοι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου υποχρεωτικά θα ψηφίσουν με το νέο σύστημα, αφού δεν θα στηθούν κάλπες στις πρεσβείες τον Ιούνιο για τις ευρωεκλογές.
Επόμενο βήμα, αν υπάρξει συμμετοχή και όλα κυλήσουν ομαλά, να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές (σ.σ. χρειάζεται νέος νόμος).
Η νέα ρύθμιση θα μείνει στη δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Ιανουαρίου και αμέσως μετά πάρει τον δρόμο για τις επιτροπές της Βουλής και την Ολομέλεια για ψήφιση. Για την κυβέρνηση, πρόκειται για μία ακόμη μεταρρύθμιση, που δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους του εξωτερικού να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμά τους, χωρίς να πρέπει να διανύσουν μακρινές αποστάσεις -γεγονός απαγορευτικό- αλλά είναι και ένα τεστ για τη συμμετοχή των πολιτών, κυρίως του εξωτερικού.
Στο σπίτι τα ψηφοδέλτια
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι εκλογείς που θα επιλέξουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, θα ψηφίσουν και θα αποστείλουν τον φάκελο στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν ταυτόχρονα με τις ψήφους στα εκλογικά τμήματα.
Για να πάρουν ωστόσο οι πολίτες τον φάκελο στο σπίτι ή σε όποια άλλη διεύθυνση επιλέξουν, πρέπει πρώτα να κάνουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πύλη που θα δημιουργηθεί, να συμπληρώσουν την αίτηση τους και να δηλώσουν το πού θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό. Το κινητό τηλέφωνο που θα δηλώσουν όπως και το email θα πιστοποιούνται με ένα συνθηματικό μίας χρήσης. Η αίτηση οριστικοποιείται μόλις υποβληθεί και οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να γίνουν έως και 40 ημέρες πριν από τις εκλογές.
Όσοι επιλέξουν αυτήν τη διαδικασία θα πάρουν στα χέρια τους τον φάκελο ψηφοφορίας με τα ψηφοδέλτια, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και έντυπο υπεύθυνης δήλωσης. Μέσα στον μεγάλο φάκελο θα είναι και ο φάκελος επιστροφής (με το ψηφοδέλτιο) ο οποίος θα σταλεί στο Πρωτοδικείο.
Μάχη ενάντια στην αποχή
Στόχος της κυβέρνησης με το επίμαχο νομοσχέδιο είναι να δοθούν κίνητρα κατά της αποχής, η οποία και στις εθνικές εκλογές αλλά τις αυτοδιοικητικές ήταν μεγάλη. “Ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών ενισχύουμε τη δημοκρατία”, υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, προβάλλοντας δυο ακόμη προβλέψεις του σχεδίου νόμου:
-Την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από όσους έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό και δεν έχει ενημερωθεί το δημοτολόγιο του δήμου στο οποίο είναι δημότες.
-Τις ρυθμίσεις που εισάγονται για τα άτομα με αναπηρία, με την δημιουργία μητρώου εκλογικών τμημάτων όπου θα καταγράφεται η προσβασιμότητα τους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr