Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Λήγει η προθεσμία- Αναλυτικά πως θα κάνετε την αίτηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Λήγει η προθεσμία- Αναλυτικά πως θα κάνετε την αίτηση

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα «τρέξει» η διαδικασία «πληρωμής»

Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα.

Οι αιτήσεις είναι χαμηλά επίπεδα, περίπου στις 190.000, ενώ οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια.

Η αίτηση είναι ανοιχτή στην πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ, και όχι μέσω του gov.gr, και θα παραμείνει έως τις 19 Ιανουαρίου, ενώ το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα «τρέξει» η διαδικασία «πληρωμής», που ουσιαστικά θα είναι έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος των δικαιούχων και θα αφορά μόνο το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι το ΑΦΜ του αιτούντα και οπωσδήποτε ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών γιατί παίζει ρόλο στο ύψος ποσού που θα λάβει ο δικαιούχος.

Επίσης, απαραίτητος είναι ο αριθμός παροχής της κύριας κατοικίας, ο ταχυδρομικός κώδικας – ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στο ποσό που θα πάρουμε, γιατί ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα είναι οι βαθμοημέρες, οι οποίες προσδιορίζουν το κρύο που έχει στην περιοχή στην οποία μένουμε.

Επίσης, χρειάζεται το καθεστώς της χρήσης της οικίας, εάν είναι ιδιόκτητο, νοικιασμένο ή εάν είναι δωρεάν παραχώρηση, οπου πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εκείνου ο οποίος παραχωρεί το ακίνητο ή νοικιάζει σε περίπτωση που δεν είναι ιδιόκτητη κατοικία.

Τα κριτήρια για επίδομα ρεύματος

Για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

  • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα
  • φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
    έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

β. Ακίνητης περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr