H Σκύρος είναι το νησί που πρέπει να επισκεφθείς αυτό το καλοκαίρι
H Σκύρος είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία με την μυθολογία και την ιστορία του, από την αρχαιότητα στα νεότερα χρόνια, να καθηλώνει.Σε «απόσταση αναπνοής» από την Εύβοια, η Σκύρος είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς για τις διακοπές σας.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος (ή Χώρα), που βρίσκεται στην ανατολική ακτή.
Συνδέεται με τη Λιναριά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 11 χιλιομέτρων. Άλλοι συνοικισμοί της Σκύρου είναι τα Μαγαζιά, η Λιναριά και το Λουτρό (αγροτικός συνοικισμός).
Πρόκειται για νησί με μακραίωνη ιστορία με την μυθολογία και την ιστορία του, από την αρχαιότητα στα νεότερα χρόνια, να καθηλώνει.
Για την Σκύρο γίνονται αναφορές ήδη στη μυθολογία η οποία θέλει το νησί να είναι ο τόπος στον οποίο πέθανε ο μυθικός βασιλιάς Θησέας.
Στην Σκύρο, η Θέτις προσπάθησε να κρύψει τον γιο της Αχιλλέα για να μην μπορέσει να πάει να πολεμήσει στην Τροία.
Ιστορικά, το 475 π.Χ., ο Κίμων νίκησε τους Δόλοπες και κατέλαβαν ολόκληρο το νησί. Από την ημερομηνία αυτή, το νησί εντάχθηκε στη συμμαχία της Δήλου, που αργότερα έγινε ουσιαστικά η αθηναϊκή αυτοκρατορία. Ο Κίμων υποστήριξε ότι έχει βρει τα λείψανα του Θησέα και τα διακόμισε στην Αθήνα.
Το 340 π.Χ. οι Μακεδόνες κατέλαβαν το νησί και κυριάρχησαν μέχρι το 192 π.Χ., οπότε ο βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ και οι Ρωμαίοι το έθεσαν και πάλι υπό την ηγεμονία της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής, η Σκύρος ανήκε στο θέμα Αιγαίου Πελάγους.
Το 1204, μαζί με τις υπόλοιπες Σποράδες, πέρασε στην κατοχή των αδελφών Γκίζη και συγκεκριμένα του Ιερεμία Γκίζη. Το 1538 κατελήφθη από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και έγινε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Το νησί απέκτησε προνόμια και δεν είχε τουρκική φρουρά, αλλά υπέφερε από τις επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να καταφύγουν στο Κάστρο.
Από τους περιηγητές, μόνο ο Τουρνφόρ επισκέφτηκε το νησί, το 1702. Όπως καταγράφει, στο νησί υπάρχει μόνο ένας οικισμός, κτισμένος κάτω από απόκρημνο βράχο με κωνική μορφή. Αναφέρει ότι ο πληθυσμός του ήταν 300 οικογένειες.
Το νησί συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση του 1821, προσφέροντας οικονομική και ναυτική βοήθεια και αργότερα εντάχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Στο σήμερα, είναι μια οικονομική επιλογή αλλά την ίδια στιγμή έχει τον αέρα της «ελίτ», μακριά από τη λογική του μαζικού τουρισμού, ο, τι και να σας πουν για την Σκύρο, αν δεν την δείτε από κοντά δεν θα το πιστέψετε και σχεδόν το αποκλείουμε να μην σας κλέψει την καρδιά.
Η Σκύρος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων. Προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και… παρεΐστικη διαμονή. Πρωτεύουσα της Σκύρου είναι η Χώρα, 9 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι.
Η Χώρα είναι αυτό το σημείο του νησιού που δίνει 100% κυκλαδιτίκη εικόνα.
Πεντακάθαρη, αμφιθεατρικά χτισμένη, προσεγμένη, με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, με άσπρα, πάντα φρεσκοβαμμένα σπίτια και περιποιημένες αυλές.
Οι παραλίες στη Σκύρο διακρίνονται για τη φυσική τους ομορφιά και τη γραφικότητά τους και το συνδυασμό του βραχώδους τοπίου με τη θάλασσα πάντα με την παρουσία του πράσινου της φύσης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Διαθέτει η Σκύρος ακόμη, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ακτές καλυμμένες με άμμο ή με βότσαλο και βλάστηση που πολλές φορές αγγίζει το κύμα. Υπάρχουν στη Σκύρο παραλίες οργανωμένες ή ελεύθερες που όμως διατηρούν τα χαρακτήρα τους και δεν έχουν αλλοιωθεί από την τουριστική κίνηση.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr