Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα
Συνεχίζονται τα προγράμματα επιμόρφωσης για την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος που τα επόμενα χρόνια θα είναι περιζήτητο στην Ελλάδα.Όσο η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος, με τους οδηγούς να αποβάλουν τις αμφιβολίες τους και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εν λόγω ΙΧ, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι ανάγκες για την απρόσκοπτη κυκλοφορία τους.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr, αυτό δεν σημαίνει μόνο επέκταση του δικτύου δημόσιων υποδομών φόρτισης, για τον άκοπο «ανεφοδιασμό» τους, αλλά και επάρκεια καταρτισμένων τεχνικών που θα μπορούν να φροντίζουν για τη συντήρηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την επισκευή των βλαβών τους.
Ήδη έχουν εκδοθεί προβλεπόμενες κανονιστικές αποφάσεις για τα συνεργεία που εκτελούν τις συγκεκριμένες εργασίες, ενώ έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη υψηλής τάσης, δηλαδή εκείνων που συντηρούν υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Επιπροσθέτως, δεν είναι οι λίγοι οι φορείς (εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, δηλαδή τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης) που έχουν ήδη καταρτίσει προγράμματα επιμόρφωσης των τεχνιτών υψηλής τάσης.
Κατά την ολοκλήρωση των σχετικών προγραμμάτων, με την αξιολόγηση των επιμορφούμενων, χορηγείται βεβαίωση επιμόρφωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα πραγματοποιείται εδώ και αρκετούς μήνες από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Σχολή Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί & Μηχανικοί Υπολογιστών), ενώ στις 4 Ιουνίου 2024 θα ξεκινήσει ο 4ος Κύκλος, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν περιθώριο εγγραφής έως και τις 3 Ιουνίου 2024.
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά σε Τεχνίτες Οχημάτων Υψηλής Τάσης Κατηγορίας 2 (κόστος 600 ευρώ), ενώ από τις 15 Μαΐου έχει ξεκινήσει και ο 8ος Κύκλος του προγράμματος για Τεχνίτη Κατηγορίας 1
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Στο εν λόγω πρόγραμμα, για Τεχνίτη Κατηγορίας 2, παρουσιάζονται τα είδη των ηλεκτρικών κινητήρων που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση, η αρχή λειτουργίας των ηλεκτρικών μετατροπέων, τα κυκλώματα χαμηλής και υψηλής τάσης οχημάτων, τα είδη και ο έλεγχος των μπαταριών.
Όπως επίσης και τα γενικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται κατά την εκτέλεση εργασιών σε οχήματα υψηλής τάσης, τα ατομικά μέσα προστασίας, η ασφάλεια και προστασία κατά την φόρτιση οχημάτων, οι ενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος ή πυρκαγιάς από ηλεκτρισμό, η ασφαλής μεταφορά και ρυμούλκηση σε περίπτωση σύγκρουσης καθώς και οι εργασίες περιοδικής συντήρησης οχημάτων.
Συνολικά, σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στην βελτίωση των τεχνικών γνώσεων των επιμορφούμενων που αφορούν στα διάφορα υποσυστήματα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, την εξοικείωση με τις διαδικασίες εργασιών και την εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων ασφάλειας κατά την διαδικασία συντήρησης και επισκευής οχημάτων υψηλής τάσης.
Όσο, λοιπόν, θα αυξάνεται η παρουσία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους, τόσο πιο περιζήτητοι θα γίνονται οι τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης που είναι απαραίτητοι για την επισκευή και τη συντήρησή τους.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr