Εύβοια: Ανησυχία στους μελισσοκόμους για τις εξελίξεις
Εύβοια: Ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί όσο κανείς, είναι αυτός των μελισσοκόμων, και οι τελευταίες εξελίξεις τους προκαλούν ανησυχία.Οι μελισσοκόμοι στην Εύβοια τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ακολούθησαν και οι πλημμύρες. Πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν τα πάντα και χρειάστηκε να αρχίσουν από το μηδέν, ένα εγχείρημα δύσκολο καθώς δεν υπάρχουν τα εφόδια αλλά και ούτε και οι φυσικοί πόροι που χρειάζονται για να αναπτυχθεί η μελισσοκομία. Για αυτό άλλωστε και ζητούν διαρκώς να στηριχθούν από την πολιτεία, ενώ έχουν προχωρήσει αρκετές φορές σε διαμαρτυρίες. Θυμίζουμε ότι οι μελισσοκόμοι της Εύβοιας ήταν μπροστάρηδες και στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν φέτος.
Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, προκαλούν ανησυχία και στους μελισσοκόμους της Εύβοιας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δύσκολη αναμένεται να είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, μιας και ο κλάδος είναι άμεσα πληττόμενος από την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων μελιού από χώρες όπως η Κίνα και η Ουκρανία, που διατίθενται προς πώληση σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τα ελληνικά, έχουν κάνει πολλούς μελισσοκόμους να «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», ζητώντας από την πολιτεία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα.
«Η ελληνική αγορά έχει “βουλιάξει” από τα “ελληνοποιημένα” μέλια, με αποτέλεσμα τα ελληνικά μέλια να έχουν υποτιμηθεί» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Κώστας Λεονταράκης.
Προβλήματα έχουν προκαλέσει και οι εισαγωγές ουκρανικού μελιού σύμφωνα με τον ίδιο, το οποίο εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς.
Τα ελληνικά μέλια, αν και ποιοτικά, συνήθως έρχονται σε δεύτερη μοίρα με τον ίδιο να σημειώνει ότι «υπάρχουν νομοθετικά κενά. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμού αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και να “ρίξουν” πρόστιμα εκεί που πρέπει».
Πάντως το φαινόμενων των παράνομων τυποποιήσεων μελιού δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτή εμπειρογνώμονες από όλη την Ε.Ε. θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να αντιμετωπιστεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr