Θλίψη και προβληματισμό στην Εύβοια προκαλεί η διαπίστωση πως πολλές αδέσποτες γάτες, οι οποίες ωστόσο λάμβαναν φροντίδα από τους κατοίκους της περιοχής, έχουν εξαφανιστεί από την Ερέτρια.
Μάλιστα πολλές έχουν βρεθεί νεκρές με μικρά γατάκια μάλιστα να φαίνεται να έχουν πεθάνει πίνοντας δηλητηριασμένο γάλα από τη μαμά τους.
Ως φαίνεται, αρρωστημένα μυαλά φαίνεται πως βρίσκουν έρισμα στην αγάπη της πλειοψηφίας των κατοίκων για τα ζώα προσποιούμενος την συνήθη τακτική τους να προμηθεύουν σημεία με φαγητό και νερό, για να τοποθετήσει ανενόχλητος δηλητήριο.
Το θλιβερό γεγονός έχει κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές αυτοδιοίκησης που δείχνουν επίσης ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των αδεσπότων που με ειδική μέριμνα εφαρμόζει προγράμματα σίτισης.
Ενδεικτικά η δημοτική αρχή Ερέτριας αφότου πληροφορήθηκε το γεγονός από την αντιδήμαρχο Βούλα Αμερικάνου άσκησε μήνυση κατά παντός αγνώστου.
Επιπρόσθετα, έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών με το Α.Τ. Ερέτριας να αναμένεται να εξετάσει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος σε σημεία όπου εκτιμάται πως τοποθετήθηκαν οι δηλητηριασμένες τροφές.
Την ίδια ώρα, καταγγελίες πολιτών στο evima.gr, αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα, σε αρκετές περιοχές της Νότιας Εύβοιας ασυνείδητοι πετούν φόλες σε σκυλιά.
Η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 50.000€ και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.Εδικότερα, στο άρθρο 24 του Νόμου, και με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται:
1. α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά είναι η ιπποπέδη. Οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη.
β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους. Ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου). Ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων.
Η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη. Η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
Ο Ν. 4830/2021 επιβάλλει ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη για συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που χαρακτηρίζονται ποινικά ως κακουργήματα
2. η κατοχή, η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση, μέσω διαδικτύου, οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου. Καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Επίσης, απαγορεύεται η μάχη μεταξύ ζώων.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και, γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού που έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό.
3. Όποιος τραυματίσει ζώο σε τροχαίο ατύχημα, είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου.