SOS στην Εύβοια: Σε έξαρση ο κορονοϊός και η γαστρεντερίτιδα – Τι δήλωσε γιατρός στο evima
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

SOS στην Εύβοια: Σε έξαρση ο κορονοϊός και η γαστρεντερίτιδα – Τι δήλωσε γιατρός στο evima

Πληθαίνουν τα κρούσματα από  κορονοϊό και η γαστρεντερίτιδα στην Εύβοια
Aνησυχία στην Εύβοια έχουν προκαλέσει τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού και γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται στο νησί.
Ο Γιατρός του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου Γιώργος Ζέρβας δήλωσε στο evima.gr,  πως «Παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια αύξηση κρουσμάτων Covid αλλά και γαστρεντερίτιδας. Τα συμπτώματα είναι ήπια αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες».«Ο κορωνοϊός και οι υποπαραλλαγές του δεν έχουν φύγει, απλά είναι σε εξάρσεις και υφέσεις», είπε στο MEGA η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, το νέο στέλεχος κορωνοϊού μπορεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα, ωστόσο δεν διαφέρει από τα προηγούμενα στελέχη Covid και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς.

Ειδικότερα, οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Η συμβουλή της Ματίνας Παγώνη στους πολίτες για την περίοδο των διακοπών είναι να έχουν μαζί τους αντισηπτικό, ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να χρησιμοποιούν μάσκα.

Γαστρεντερίτιδα

Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συνηθισμένη νόσος που απαντά σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεί μια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα που προσβάλλει κυρίως το στομάχι και το έντερο. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλά και μετάδοσής της, λόγω του στενότερου συγχρωτισμού των ανθρώπων σε ορισμένους κλειστούς χώρους. Παραδείγματα τέτοιων χώρων αποτελούν οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα κρουαζιερόπλοια και οι κατασκηνώσεις. Άτομα που διαμένουν, εργάζονται ή γενικά περνούν χρόνο σε αυτούς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως 12-72 ώρες μετά τη μόλυνση από τον λοιμογόνο παράγοντα. Η λοίμωξη συνήθως εμφανίζεται με διάρροια, εμετούς και πόνο στην κοιλιά συχνά με την μορφή κράμπας αλλά και αίσθηση αδυναμίας. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει πυρετός και αφυδάτωση. Σε κάποιες ιογενείς λοιμώξεις μπορεί επίσης να παρατηρηθεί εύκολη κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρεί εντός μιας εβδομάδας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στον ιατρό. Στις σύγχρονες, δυτικού τύπου κοινωνίες, η νόσος είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Στις υπανάπτυκτες χώρες όμως, οι γαστρεντερίτιδες μπορεί να αποτελέσουν σημαντική αιτία θανάτου, ειδικά στα βρέφη.

Κορονοϊός

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και οδήγησε στην τρέχουσα πανδημία COVID-19 όπως ονομάστηκε η λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από το νέο αυτό στέλεχος του κορωνοϊού

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες με σταγονίδια, αν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής των χεριών.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά την συμπτωματική φάση. Το περιστατικό θεωρείται ότι δεν είναι πλέον μεταδοτικό ένα 24ωρο μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, ξηρός βήχας και καταβολή. Μερικοί εμφανίζουν πονόλαιμο, αρθραλγίες / μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr