Στον «πάγο» η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Τέλος παράτασης των φορολογικών δηλώσεων 2024, με την υποβολή τους να λήγει στις 26 Ιουλίου 2024.

Διαμάχη υπάρχει ανάμεσα σε λογιστές και υπ. Οικονομικών – ΑΑΔΕ για την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024. Συγκεκριμένα σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών έχουν προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη, επικαλούμενη λάθη στις δηλώσεις.

Εδώ πολύ καιρό, οι λογιστές ζητούν παράταση μέχρι τον Σεπτέμβρη, κάτι που το υπ. Οικονομικών και η ΑΑΔΕ «ξορκίζει», τονίζοντας πως ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός και αρκεί μέχρι τη λήξη στις 26 Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία, 10 ημέρες πριν τη λήξη, έχουν εκκαθαριστεί 4.854.138 δηλώσεις και απομένουν άλλες 1,7 εκατ. δηλώσεις. Με αυτά τα δεδομένα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει σε ημερήσια βάση να υποβάλλονται κατά μέσον όρο 170.000 δηλώσεις όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, η «ταχύτητα» υποβολής τους ήταν κάτω από 50.000 δηλώσεις.

Ίσως αυτός ο χαμηλός ρυθμός υποβολής, ανατρέψει τα δεδομένα και φέρει νέα παράταση.

Προς το παρόν, όμως, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιωργος Πιτσιλής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την ΑΑΔΕ για παράταση, τονίζοντας ότι «οι αριθμοί βγαίνουν».

Πάντως, οι σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών με επιστολή τους στον Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνουν μια σειρά από ζητήματα κακοδιοίκησης όπως τονίζουν στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ΑΑΔΕ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Στην αναφορά, καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2023 όπως:

  • Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετατέθηκε στις 26/07, δηλαδή δόθηκε σε λογιστές και φορολογούμενους το χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για την υποβολή – εκτός των άλλων – 1.500.000 Ε3 και περίπου 7.000.000 Ε1 – η επίτευξις του οποίου καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη!
  • Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.
  • Επιπρόσθετα, λόγω της μη ορθής λειτουργίας του συστήματος της ΑΑΔΕ, απαξιώνονται ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα: Σε φορολογούμενο ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα! Στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις – οι οποίες σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα διευκόλυναν φορολογούμενους και λογιστές – παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση, μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr