Στα κάγκελα οι κάτοικοι στην Εύβοια – Ξεσπούν για δρόμο που δεν κατασκευάστηκε
Ειδησεις ευβοια

Στα κάγκελα οι κάτοικοι στην Εύβοια – Ξεσπούν για δρόμο που δεν κατασκευάστηκε

Μια... έκπληξη περιμένει τους απανταχού επισκέπτες μόλις μπουν στη διασταύρωση της Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια.
«Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΨΑΧΝΑ-ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ – ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!» γράφει το πανό που τοποθετήθηκε στη διασταύρωση της Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια, για τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν στον βόρειο οδικό άξονα Ψαχνά – Στροφυλιά.
Οι κάτοικοι της περιοχής, με την τοποθέτηση του πανό εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το εν λόγω έργο. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν τοποθετήθηκε από τους κατοίκους ή κάποιον σύλλογο ή φορέα της περιοχής.
Από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου του ίδιου έτους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στην Ιστιαία για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, είχε κάνει λόγο αναφερόμενος στο νέο οδικό άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά για ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο.

Η υπόσχεση Μητσοτάκη από την Εύβοια

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια».
Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια».
Τέλος, είχε κάνει λόγο για «ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη».
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το έργο βρίσκεται ακόμα στα σκαριά.

Εθνικής σημασίας ο Βόρειος οδικός άξονας Ψαχνά – Στροφυλιά

Σύμφωνα με το πρακτικό αξιολόγησης προσφορών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, για την μελέτη του έργου αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία «ΔΡΟΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΕ».

Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας, και είναι να εκτελεστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και ο υφιστάμενος σήμερα οδικός άξονας ακολουθεί όδευση του χαράχθηκε πέραν της εκατονταετίας και διασχίζει ένα σημαντικό ορεινό όγκο μεταξύ Ψαχνών και Προκοπίου, όπου η χάραξη από πλευράς γεωμετρικών χαρακτηριστικών είναι εξαιρετικά φτωχή και με χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των σύγχρονων αναγκών μετακίνησης ανθρώπων και διακίνησης αγαθών, ενώ είναι συχνή τους χειμερινούς μήνες, η διακοπή της κυκλοφορίας στο ορεινό τμήμα, λόγω χιονοπτώσεων, ομίχλης και παγετού.

Η νέα οδός είναι να υποκαταστήσει την υφιστάμενη Εθνική Οδό Ε.Ο. 77, η οποία αποτελεί σήμερα μέρος του Αναλυτικού Διευρωπαϊκού Δικτύου στον ρόλο της κύριας διασύνδεσης της Βόρειας Εύβοιας με την περιοχή της Χαλκίδας, ως λειτουργική συνέχεια του ήδη δημοπρατηθέντος έργου Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών.

Αναφορικά με το συμπληρωματικό κομμάτι του Βόρειου Οδικού Άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία, μήκους περίπου 25χλμ., η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 1.410.000 ΕΥΡΩ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), δεδομένου ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός υπέγραψε την ένταξη της πράξης: «ΝΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ – ΚΟΡΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: τμήμα Στροφυλιά – Ιστιαία» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προαγωγή των βιώσιμων μεταφορών και εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε υποδομές βασικών δικτύων».

Το συγκεκριμένο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα αποτελεί το 1ο Υποέργο του συνολικού έργου «Οδικός Άξονας Αιδηψός – Χαλκίδα – Μαρμάρι (Βόρειας και Νότιας Εύβοιας) (πρώην ε.ε 2019ΣΜ97100003)», όπως εγκρίθηκε με την με αρ. πρωτ.: 305145/30-9-2022 Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή. ( Πράξη με Κωδικό ΟΠΣ 5181131 και Κωδικό εναρίθμου 2022ΝΑ47100025 της ΣΑΝΑ471, στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Οδικές υποδομές»).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr