Εύβοια: Πότε ξεκινά το κυνήγι – Πού απαγορεύεται
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Πότε ξεκινά το κυνήγι – Πού απαγορεύεται

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος στην Εύβοια.

Από τις 20 Αυγούστου 2024 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 αρχίζει η κυνηγετική περίοδος σύμφωνα με το υπ. Περιβάλλοντος. Στην Εύβοια υπάρχουν περιοχές Natura όπου προφανώς και απαγορεύεται το κυνήγι, όπως και στα 300 μέτρα από τις ακτές και σε καμένες εκτάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον Έβρο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε τη νέα ρυθμιστική απόφαση θήρας για την περίοδο 2024-2025, στην οποία καθορίζεται πως η κυνηγετική περίοδος θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων).

Τι ισχύει για την κυνηγετική περίοδο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του (ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ*).

Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μία σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

  • Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.

Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι’ αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

  • Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  • Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.

Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

  • Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.

Η ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι

Η ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι πήρε και επίσημα πλέον Φ.Ε.Κ., και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της χώρας είναι σε θέση να εκδώσουν άδειες Προηγήθηκε το οικονομικό σκέλος που δημοσιεύτηκε πρώτο και ακολούθησαν τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων και η λίστα των θηρεύσιμων.
Όπως πρώτοι είχαμε αναφέρει και στην διαδικτυακή εκπομπή «Πρωινές Ιχνηλασίες», ιδιαίτερες αλλαγές συγκριτικά με την περσινή δεν υπάρχουν.
Αυτό που αξίζει σίγουρα να αναφερθεί, είναι η μείωση του συνολικού αριθμού της θήρας των τρυγονιών που ανέρχεται σε 36.000. Σε κάθε έξοδο, ο κυνηγός μπορεί να καρπώνεται έως 4 τρυγόνια μέχρι την συμπλήρωση του συνολικού αριθμού. Το ποσοστό μείωσης του συνολικού αριθμού συγκριτικά με πέρσι ανέρχεται σε ποσοστό 87%… Ποσοστό δηλαδή αρκετά αυξημένο συγκριτικά με το 65% που «απαιτούσε» ως ελάχιστο η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.
Η υποχρεωτική καταγραφή της ημερήσιας κάρπωσης επεκτείνεται εκτός από τα τρυγόνια και σε άλλα 14 θηρεύσιμα είδη αποδημητικών πτηνών: Σιταρήθρα, ορτύκι, κοκκινότσιχλα, ψαρόνι, σφυριχτάρι, κιρκίρι, σουβλόπαπια, σαρσέλα, χουλιαρόπαπια, κυνηγόπαπια, τσικνόπαπια, φαλαρίδα, μπεκατσίνι & καλημάνα. Ο λόγος για τον οποίο πλέον ισχύει αυτό είναι γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερεύνα το καθεστώς διατήρησης των συγκεκριμένων ειδών.
Πρόβλεψη υπάρχει και για όσους δεν διαθέτουν έξυπνα τηλέφωνα (smartphone) μιας και η καταμέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο τηλ: 6976580000.
Το κυνήγι στην περιοχή του Έβρου επιτρέπεται μόνο στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Έτσι κι αλλιώς για τις καμένες δασικές εκτάσεις υφίσταται πάγια ρύθμιση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr