Θυελλώδεις άνεμοι σήμερα στην Εύβοια – Τι πρέπει να προσέξετε
Ειδησεις ευβοια

Θυελλώδεις άνεμοι σήμερα στην Εύβοια – Τι πρέπει να προσέξετε

Εξαιρετικά επικίνδυνο «κοκτέιλ» καιρικών συνθηκών στην Εύβοια, αυξάνει τον κίνδυνο για μεγάλες φωτιές.

Ολόκληρη η Εύβοια βρίσκεται σε επιφυλακή σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, καθώς οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ξηρασία θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για εκδήλωση πυρκαγιών, ακόμα και mega fires.

Η μισή χώρα μάλιστα αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο φωτιάς επιπέδου 5, με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr να κάνουν λόγο για ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τις μεσημεριανές ώρες που θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ σε Ανατολική Στερεά, Κεντρική Εύβοια, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσουν ακόμα και τα 60-70 km/h.

Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Σε αυξημένη ετοιμότητα θα είναι:

  • Το Λιμενικό
  • Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες) και η Δασική Υπηρεσία.
  • Οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, το ΕΚΑΒ, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανομβρία και τους ισχυρούς ανέμους θα βρεθούν στο αποκορύφωμά τους από την Κυριακή 11 Αυγούστου, μέχρι και την Πέμπτη 15 Αυγούστου, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να προειδοποιεί πως η «μισή Ελλάδα θα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6, 7 και με ριπές 8 μποφόρ. Ανομβρία και ξηρασία, και για αυτόν τον λόγο, η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο ‘κόκκινο’», όπως φαίνεται και στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που υπάρχει παρακάτω.

Λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης, ο υπουργός προανήγγειλε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, που αφορούν στον Στρατό, την Αστυνομία, τους εθελοντές, την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr