Συντάξεις: Aυτοί είναι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά- Οι 7 τυχερές κατηγορίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Aυτοί είναι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά- Οι 7 τυχερές κατηγορίες

Οι επτά κατηγορίες συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά περιλαμβάνουν κυρίως όσους υπέστησαν τις πιο βαριές μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους

Αναδρομικά ποσά έχουν να λαμβάνουν επτά κατηγορίες συνταξιούχων, με τα ποσά σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμη και τις 12.000 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι δικαιούνται, κατά μέσο όρο, αναδρομικά ύψους από 3.500 έως 4.000 ευρώ.

Αυτά τα αναδρομικά προκύπτουν από τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.

Η καταβολή τους αφορά μια μακρά διαδικασία, που περιλαμβάνει δικαστικούς αγώνες και αποφάσεις των δικαστηρίων, καθώς και πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών μέτρων.

Οι επτά κατηγορίες συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά περιλαμβάνουν κυρίως όσους υπέστησαν τις πιο βαριές μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους, καθώς και όσους αντιμετώπισαν περικοπές στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες που δικαιούνται αναδρομικά περιλαμβάνουν:

1. Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα: Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι που έλαβαν κύριες συντάξεις οι οποίες υπέστησαν μειώσεις με βάση τους μνημονιακούς νόμους. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως πρώην εργαζομένους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που συνταξιοδοτήθηκαν είτε με πλήρη σύνταξη είτε με μειωμένη.

2. Συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα: Οι συνταξιούχοι που εργάζονταν στον δημόσιο τομέα υπέστησαν επίσης μειώσεις στις συντάξεις τους, κυρίως λόγω των οριζόντιων περικοπών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προσαρμογών της χώρας.

3. Συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ και ΟΑΕΕ: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως τους συνταξιούχους που προέρχονται από το ΤΕΒΕ (Ταμείο Εμπόρων) και τον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών). Τα συγκεκριμένα ταμεία υπέστησαν σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των μνημονίων, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραστικά.

4. Συνταξιούχοι με επικουρικές συντάξεις: Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις υπήρξαν επίσης σημαντικές, και πολλοί από τους συνταξιούχους αυτούς δικαιώθηκαν για τις περικοπές που υπέστησαν. Τα ποσά που δικαιούνται κυμαίνονται από 1.000 έως και πάνω από 5.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

5. Συνταξιούχοι με περικοπές δώρων: Τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων που κόπηκαν για τους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης αποτελούν άλλο ένα ζήτημα για το οποίο έχει γίνει δικαστική διεκδίκηση. Ορισμένοι συνταξιούχοι δικαιούνται την επιστροφή αυτών των δώρων αναδρομικά.

6. Συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται συνταξιούχοι που προέρχονται από τα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», όπως είναι οι ένστολοι, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι πανεπιστημιακοί. Οι μειώσεις που υπέστησαν και οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι ήταν έντονες, και για κάποιους από αυτούς τα αναδρομικά φτάνουν ακόμα και τις 12.000 ευρώ.

7. Συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση: Οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμεία και λάμβαναν παράλληλα συντάξεις υπέστησαν και αυτοί σημαντικές μειώσεις, και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δικαιωθεί για την απόδοση αναδρομικών.

Η διαδικασία απόδοσης των αναδρομικών δεν είναι ενιαία για όλους, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολουθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δικαστικές αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί, και οι συνταξιούχοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα ποσά που τους οφείλονται. Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαδικασίες μπορεί να είναι πιο χρονοβόρες, και η καταβολή των αναδρομικών να καθυστερεί, είτε λόγω προσφυγών, είτε λόγω της αδυναμίας των αρμόδιων ταμείων να καταβάλουν άμεσα τα χρήματα.

Η απόδοση των αναδρομικών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις στην κοινωνία, καθώς πολλοί συνταξιούχοι θεωρούν ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να έχουν αποδοθεί εδώ και χρόνια, ενώ κάποιοι άλλοι διαμαρτύρονται ότι τα ποσά που λαμβάνουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που τους έχουν παρακρατηθεί. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι οι διαδικασίες απόδοσης των αναδρομικών πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, παρά τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συνολικά, τα αναδρομικά αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα για χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένουν την καταβολή των οφειλόμενων ποσών.

vimaorthodoxia.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr