Επίδομα ανεργίας: Τι θα αλλάξει και γιατί – Οι δύο καινοτομίες στο νέο του πλαίσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Τι θα αλλάξει και γιατί – Οι δύο καινοτομίες στο νέο του πλαίσιο

Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα εισάγει δύο βασικές καινοτομίες
Το πλαίσιο του επιδόματος ανεργίας αναμένεται να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντιμετωπιστούν οι «αδυναμίες» του ισχύοντος συστήματος.

Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα εισάγει δύο βασικές καινοτομίες:

  • Το ύψος του επιδόματος θα συνδέεται με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές του ανέργου, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική του ιστορία. Έτσι, εργαζόμενοι με μεγαλύτερη προϋπηρεσία θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα από τους νέους στην αγορά εργασίας.
  • Το επίδομα θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη κατά την αρχική δύσκολη περίοδο, και στη συνέχεια θα μειώνεται. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να επιστρέψει γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι αλλαγές θα καταστήσουν το επίδομα «πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό».

Το νέο πλαίσιο ευνοεί τους εργαζομένους με μεγαλύτερη προϋπηρεσία και περισσότερες εισφορές.

Σημειώνεται επίσης ότι το νέο επίδομα θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού, κάνοντας το πιο προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων, ενώ η χρηματοδότησή του συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr