Εύβοια: Στη Βουλή το θέμα του ΓΕΛ Αυλωναρίου
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Στη Βουλή το θέμα του ΓΕΛ Αυλωναρίου

Στη Ολομέλεια της Βουλής τέθηκαν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που προκαλεί η μη έγκριση ολιγομελούς Τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β΄ Τάξη του Λυκείου Αυλωναρίου, του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Ζητείται από τον Υπουργό η απόσυρση της άδικης και προβληματικής απόφασης.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αναστατωθεί καθώς η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται άδικη από τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς παραβλέπει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία είναι ορεινή και με κακής ποιότητας οδικό δίκτυο που δυσκολεύει τις μετακινήσεις.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, το Λυκείου Αυλωναρίου ανήκει στην «Κατηγορία ΣΤ» της σχετικής ταξινόμησης, δηλαδή στην κατηγορία των σχολείων αγροτικών περιοχών με προβληματικό οδικό δίκτυο.

Επομένως, οι πέντε μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο Τμήμα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ Τάξης του σχολείου θα πρέπει πλέον να μετακινούνται στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Κονιστρών, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, όπου εγκρίθηκε αντίστοιχο Τμήμα. Όμως, τα παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο Αυλωναρίου προέρχονται από διαφορετικά χωριά της ευρύτερης περιοχής, που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η καθημερινή τους μετακίνηση από και προς το Αυλωνάρι να είναι ήδη δύσκολη και χρονοβόρα. Εφόσον, λοιπόν, τα παιδιά αυτά αναγκαστούν να μεταγραφούν στο Λύκειο Κονιστρών, οι συνθήκες της φοίτησής τους θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες.

Είναι ενδεικτικό ότι για μαθήτρια που φοιτά στο Λύκειο Αυλωναρίου και κατοικεί στο χωριό Οκτωνιά, η μετακίνηση προς τις Κονίστρες δεν είναι καν εφικτή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διότι δεν συντονίζονται τα σχετικά δρομολόγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αναγκαστική μεταγραφή των πέντε μαθητών στο  Λύκειο Κονιστρών η Β΄ Τάξη του Λυκείου Αυλωναρίου θα χάσει το 25% του δυναμικού της και το σχολείο θα αποδυναμωθεί συνολικά. Ωστόσο, η λειτουργία του Τμήματος Β΄ Τάξης Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Αυλωνάρι δεν είναι ανέφικτη, καθώς απαιτούνται μόλις πέντε επιπλέον ώρες φιλολογικών μαθημάτων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου που έφερε το θέμα στη Βουλή, αναφέρει:

Επειδή η δημόσια εκπαίδευση συνιστά αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε ισότιμη βάση και χωρίς διακρίσεις σε όλους, και επομένως η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει στους μαθητές και τις μαθήτριες την αναγκαία ομαλότητα στη σχολική ζωή τους, χωρίς αιφνιδιαστικές αλλαγές και  μετακινήσεις με χρονική επιβάρυνση και αχρείαστη ταλαιπωρία, και

επειδή οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Αυλωναρίου έχουν πραγματοποιήσει αποχή από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου προχώρησε στην λήψη γνωμοδοτικής απόφασης κατά της μη έγκρισης τμημάτων στο Λύκειο Αυλωναρίου που το αποδυναμώνουν συνολικά,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:   

Προτίθεται να αποσύρει την άδικη και προβληματική απόφαση και να εγκρίνει τελικά τη λειτουργία ολιγομελούς Τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Β΄ Τάξη του Λυκείου Αυλωναρίου για το σχολικό έτος 2024-2025, όπως και αντιστοίχως στα Λύκεια του Αλιβερίου όπου επίσης δεν εγκρίθηκαν τμήματα;    

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr