Επιταγή ακρίβειας 2024: Τι αλλάζει στον σχεδιασμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγή ακρίβειας 2024: Τι αλλάζει στον σχεδιασμό

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη δημοσίευση της απόφασης.

Εξελίξεις που δημιουργούν ανατροπές στον σχεδιασμό για την επιταγή ακρίβειας με τους επόμενους μήνες να κρίνουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», δύο μήνες μετά την ψήφιση της διάταξης για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε μόλις χθες στη δημοσίευση της αναγκαίας απόφασης που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης που πρέπει να υποβάλουν οι εταιρείες.

Με βάση τη νομοθεσία, «η δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2023 υποβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024».

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι εταιρείες θα επιστρέψουν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη τους, μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στα κρατικά ταμεία, καθώς η νομοθεσία επιτρέπει την εξόφληση της έκτακτης εισφοράς εφάπαξ έως την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα έσοδα από αυτή την εισφορά θα διατεθούν ως έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, το κονδύλι για το επίδομα θα καλυφθεί αρχικά από άλλον κρατικό κωδικό και θα αναπληρωθεί όταν οι εταιρείες πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί.

Το ύψος της συνεισφοράς υπολογίζεται βάσει των πλεονάζοντων κερδών, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2022/1854, και αφορά το 33% των φορολογητέων κερδών του 2023 που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των κερδών από το 2018 έως το 2021, όπως ίσχυσε και για το 2022.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr