Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο γυναικολόγος μαιευτήρας Αλέξανδρος Ζερβάκης, η κόρη ζει στην Αθήνα και η μητέρα στην Κρήτη.

«Η γιαγιά αποφασισμένη, με στόχο ζωής να βοηθήσει την κόρη της που γεννήθηκε με σύνδρομο MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1, κατάσταση στην οποία υπάρχει συγγενής αγενεσία μήτρας ενώ υπάρχουν οι ωοθήκες για παραγωγή ωαρίων» – αναφέρει ο γιατρός, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο που καταγράφεται με πιθανότητα 1/5000 περίπου γεννήσεις ζώντων κοριτσιών και σημειώνονται 2-3 περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Το “ταξίδι” αυτό ξεκίνησε με δισταγμό και κατόπιν απογοητεύσεων, καθώς το ζευγάρι είχε ήδη προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στην περίπτωσή τους ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος. Έτσι για τη γιαγιά-παρένθετη χρειάστηκε να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να μπορέσει να κυοφορήσει, ενώ παράγοντες δυσκολίας ήταν η προϋπάρχουσα υπέρτασή της, η ηλικία και το αυστηρό νομικό πλαίσιο.

Η προετοιμασία, οι επεμβάσεις, οι εξετάσεις, οι επιτροπές για εγκρίσεις από την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας πήραν δύο χρόνια. Η πρώτη εμβρυομεταφορά απέτυχε, η δεύτερη όμως – 2 μήνες πριν λήξει η άδεια για τελευταία εμβρυομεταφορά – πέτυχε!

Η γιαγιά αποδείχθηκε “στρατιώτης” και …. εγένετο μπέμπης 3,5 κιλά.

«30 χρόνια περίμενα και φοβόμουν αυτή τη στιγμή» είπε μετά τη γέννα η γυναίκα, που έκανε τα πάντα για την κόρη της πρωτίστως και δευτερευόντως για το εγγόνι της, σημειώνει ο γιατρός στην ανάρτησή του.