Εύβοια: Η συγκλονιστική ιστορία της Παναγίας της Μηχανιωτίσσης
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του περάσματος της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Μηχανιωτίσσης από την Λουτρόπολη της Αιδηψού από τους πρόσφυγες της Κυζίκου.Ο Μέγας Εσπερινός πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου και ακολούθησε ο Αγιασμός και το Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ανθρώπων που μετέφεραν την Ιερά Εικόνα και τους Μηχανιώτες που έζησαν στην Λουτρόπολη.
Κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, μίλησε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ευγενικός.
Οι «αδελφές» εικόνες
Οι αποκαλούμενες «αδελφές» εικόνες, υπήρχαν στην χερσόνησο της Κυζίκου, με την προσωνυμία «Φανερωμένη».
Η γνωστή ως «Φανερωμένη» της Κυζίκου και η «Παναγία η Μεγάλη» της Μηχανιώνας. Λίγο πριν τη μεγάλη Καταστροφή του Μικρασιατικού, του Ποντιακού και του Θρακικού Ελληνισμού, η μικρότερη εικόνα της Φανερωμένης Κυζίκου μεταφέρθηκε στην Πόλη, παραδόθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σήμερα βρίσκεται στο ναό του Αγίου Γεωργίου.
Η «Μεγάλη Παναγία» μεταφέρθηκε από τους ευσεβείς Μηχανιώτες. οι οποίοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την αλιεία και γνώρισαν τον πρώτο διωγμό τον Ιούλιο του 1915 με αφορμή την εμπλοκή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την 1 Οκτωβρίου του 1922 έφτασαν στα Λουτρά Αιδηψού έχοντας κρυμμένη την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης και στις 20 Νοεμβρίου του 1922 η «Επιτροπή Εγκατάστασης», με επικεφαλής τον Μηχανιώτη καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, οι πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, στο Μεγάλο Καραμπουρνού.
Στις 2 Ιουλίου 2013 εγκαινιάστηκε το κοιμητηριακό παρεκκλήσιο των Λουτρών Αιδηψού, που είναι αφιερωμένο στην Φανερωμένη της Μηχανιώνας. Κάθε 1η Οκτωβρίου γίνεται πανηγυρική θεία λειτουργία όπου τιμάται το αθόρυβο πέρασμα της Μεγάλης Παναγίας της Μηχανιώτισσας από την Λουτρόπολη της Αιδηψού.
Ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Νικόλαος Αργυρίου-προϊστάμενος της ενορίας Αγ. Παντελεημονος Λουτρών Αιδηψού ευχαρίστησε τον π. Νεκτάριο για την συλλειτουργία ενώ μετά την διανομή του αντίδωρου, οι κυρίες της ενορίας παρέθεσαν εδέσματα στους πιστούς που τίμησαν την μνήμη της Παναγίας.
Επίσης, τελέσθηκε το Τρισάγιο του π. Σπυρίδωνος Μπουροδήμου (3/8/1877 -11/5/1952) εφημερίου Ενοριών Γιάλτρων & Λουτρών Αιδηψου καθώς επί των ημερών του έφθασαν στα Λουτρά Αιδηψού οι Μηχανιώτες πρόσφυγες έχοντας στις αποσκευές την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr