«Άνω- κάτω» η εστίαση με την φορολόγηση στα tips: Έξαλλοι οι εργαζόμενοι- Τι ισχύει
Πανελλαδική απεργία στις 23 ΟκτωβρίουΚάτι τέτοιο όχι απλά δεν εξυπηρετεί καμία από τις δυο πλευρές, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερη οικονομική πίεση και στους υπαλλήλους και στους ιδιοκτήτες.
Εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, σχολιάζουν στο Dnews την απόφαση του Αρείου Πάγου για το φιλοδώρημα η οποία έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο.
Οι ίδιοι αναφέρουν πως κάτι τέτοιο μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει σε όλους, αφού οι εργαζόμενοι θα επωμίζονται ακόμα ένα βάρος και τα καταστήματα κινδυνέουν διότι αν δεν ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία στον φορολογικό έλεγχο μπορεί να αναγνωριστεί και να έρθει πρόστιμο για παράβαση.
Ο κ. Γιωργος Χότζογλου δήλωσε αναλυτικά:
«Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αποσαφήνισε ότι το φιλοδώρημα πρέπει να είναι τακτική αποδοχή και να περνιέται μέσα από το μισθό. Οι ταμειακές έχουν συνδεθεί με τα Pos και όταν ο πελάτης αφήνει φιλοδώρημα μέσω της κάρτας αυτό παρουσιάζει μια διαφορά στην είσπραξη της ταμειακής. Από την ημέρα που μπήκε το πλαστικό χρήμα στη ζωή μας το φιλοδώρημα έχει σχεδόν εξανεμισθεί, μιας κιόλας που δεν έχουν μεγάλο εισόδημα για να αφήσουν και tips. Ωστόσο μιλάμε για ποσά της τάξεως των 0,50 λεπτών ή των 2 ευρώ σε έναν σερβιτόρο σε καφετέρια ή σε έναν διανομέα. Εμείς κάναμε μία άσκηση στην περίπτωση που ο σερβιτόρος δουλεύει σε ένα πολύ καλό εστιατόριο και συγκεντρώνει το ποσό των 400 ευρώ το μήνα μέσω κάρτας. Στην τσέπη του θα καταλήξουν τα 171 ευρώ και τα 229 θα πάνε στις κρατήσεις. Αν λοιπόν η φοροδιαφυγή στη χώρας μας είναι τα 0,50 λεπτά εμείς δεχόμαστε να φορολογηθούμε, όμως μόνο φόρο μισθωτής υπηρεσίας και τίποτε άλλο για να διανέμεται ένα αξιοπρεπές ποσό στους δικαιούχους. Ειδάλλως θα είναι η ταφόπλακα σε ένα ήδη πενιχρό εισόδημα και θα λειτουργήσει και αυτός ως ανασταλτικός παράγοντας για να ασχοληθεί κάποιος με την εστίαση ή τον τουρισμό».
Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται το εξής:
«Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR. Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR ως πακέτα (tip amount), η ECR επιστρέφει ACK -RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή, ώστε να μπορεί το EFTPOS να κλείσει το πακέτο».
«Είναι τραγικό να μας φορολογούν τα tips», υποστηρίζει η κα. Μαρία η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα σε εστιατόριο της Αθήνας. «Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο θα σκεφτούν για να μην μας μένει ούτε 1 ευρώ στην τσέπη. Εμείς πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να ζητάμε φιλοδώρημα όταν ο πελάτης θα πληρώνει με κάρτα. Είναι αδιανόητο. Με αυτή την λογική να φορολογούν και τους νονούς ή τους συγγενείς που δίνουν μποναμά στα παιδιά».
Από την πλευρά του ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης σημειώνουν στο Dnews, ότι όλο αυτό προσθέτει ακόμα ένα πρόβλημα στον κλάδο ο οποίος όπως λένε προσπαθεί να επιβιώσει τα τελευταία χρόνια με «νύχια και με δόντια».
«Δεν έχει καμία λογική να φορολογούνται χρήματα που προσφέρει ο πελάτης στον εργαζόμενο. Δηλαδή αν πάρει 1 ευρώ πουρμπουάρ τι θα του μείνει στην τσέπη; Ο κόσμος επίσης, τουλάχιστον αυτοί που έρχονται στο μαγαζί μας και το έχουμε συζητήσει, αρνούνται να αφήνουν tips από την κάρτα γιατί θεωρούν πως η φορολόγηση στο φιλοδώρημα είναι αστείο. Όσοι αφήνουν μετρητά, αλλά δυστυχώς πλέον εννέα στους δέκα κυκλοφορούν με κάρτα. Τώρα όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ένα λάθος να γίνει φαίνεται ότι έχουμε κάνει παράβαση και μας έρχεται πρόστιμο. Πως θα το σβήσουμε μετά ή ποιος θα το πληρώσει με την κατάσταση που επικρατεί;», αναρωτιέται στο Dnews ο κ. Διονύσης ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.
Πανελλαδική απεργία στις 23 Οκτωβρίου
Την απόφαση να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία στις 23 Οκτωβρίου, πήρε η ΠΟΕΕΤ.
«Για τη φορολόγηση των tips και σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στο εποχικό ταμείο ανεργίας και για το γεγονός πως οι ξενοδόχοι δεν κάθονται στο τραπέζι για την ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έχουμε 2024 και παλεύουμε για τα αυτονόητα, για αξιοπρεπείς απολαβές και ένα πενθήμερο 40ωρο, στον κλάδο που κράτησε όρθια τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια», τονίζει ο κ. Χότζογλου.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr