Εισφορά αλληλεγγύης: Ο «άγνωστος Χ» για να μείνουν οι συντάξεις ακέραιες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης: Ο «άγνωστος Χ» για να μείνουν οι συντάξεις ακέραιες

Το Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι η κ. Κεραμέως ετοιμάζει «Κόφτη» στις αυξήσεις, και χαρακτηρίζει «ληστρική» την όποια απόφαση, πλην της κατάργησης της εισφοράς.

Άμεση λύση για την εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις τους και να λάβουν στο ακέραιο τις όποιες αυξήσεις δοθούν το 2025, ζητούν οι συνταξιούχοι από την Υπουργό Εργασίας. Οι ενώσεις συνταξιούχων χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Νίκη Κεραμέως, καθώς όπως υποστηρίζουν, μειώνει τις αποδοχές τους.

Ακόμη, την απάντηση και τις διορθώσεις της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως περιμένουν οι συνταξιούχοι, για το τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης, που όπως καταγγέλλουν, οδηγεί ουσιαστικά σε μειώσεις συντάξεων, παρά τις αυξήσεις οι οποίες δίνονται κάθε χρόνο.

Το Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι η κ. Κεραμέως ετοιμάζει «Κόφτη» στις αυξήσεις, και χαρακτηρίζει «ληστρική» την όποια απόφαση, πλην της κατάργησης της εισφοράς.

Σύμφωνα βεβαίως με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζεται «διορθωτικός μηχανισμός» από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε κανείς να μην δει μείωση, καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις έχει επιβληθεί αύξηση 2,5%.

Πάντως, μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν καταργείται η Εισφορά, αλλά ούτε μειώνονται οι κλίμακές της.

Για παράδειγμα μία σύνταξη ύψους 1390€ με την αύξηση 2,5% θα έβλεπε βελτίωση σε απόλυτη τιμή ύψους 34,75€. Η ενεργοποίηση όμως της εισφοράς θα φέρει μείωση 3% ή 42,74€, κι έτσι η τελική αύξηση την οποία θα λάβει ο συνταξιούχος θα είναι μόλις 9,73€.

Όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι, η κ. Κεραμέως και το επιτελείο της, αποφάσισαν να μετατρέψουν την εισφορά σε «κόφτη» των αυξήσεων για τις συντάξεις.

Να σημειώσουμε ότι η Προσωπική Διαφορά στερεί αυξήσεις σε 700.000 συνταξιούχους, ενώ η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται σε 752000 συντάξεις.

Ο κλίμακες τις εισφοράς Αλληλεγγύης είναι για συντάξεις έως 700€/μήνα: 3%, για συντάξεις έως 2000€/μήνα: 6% και ανά κλίμακα η Εισφορά αυξάνεται σταδιακά και φτάνει κλιμακωτά στο 14%.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος ο οποίος εισπράττει σύνταξη 1660€ μέχρι τώρα πλήρωνε εισφορά 3% με αποτέλεσμα να του κρατούνται 597€ ετησίως. Με την αύξηση 2,5% η οποία χορηγήθηκε η νέα του σύνταξη θα είναι 1701,5€. Επειδή όμως υποβάλλεται πλέον στην κλίμακα Εισφοράς του 6% (κι αυτό για μόλις 1,5 ευρώ), τώρα θα του κρατείται για την εισφορά, ετήσιο ποσό ύψους 1225€. Θα υφίσταται, δηλαδή, μια ετήσια επιβάρυνση 628€.

Αν και η υπουργός αναγνωρίζει την στρέβλωση και θα προχωρήσει σε διορθώσεις, αυτές δεν θα αφορούν το 2024, καθώς αφενός δεν υπήρξε δημοσιονομικά ουδέτερη λύση, αφετέρου το κόστος της δικαιότερης λύσης η οποία συζητήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία κρίθηκε απαγορευτικό.

ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr