Εύβοια: Πού και πότε θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις της Λυρικής
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Πού και πότε θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις της Λυρικής

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύουν στη Βόρεια Εύβοια, στη Λίμνη Ευβοίας και την Ιστιαία, για την προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης Τόπος Ατελείωτος στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2024, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι κάτοικοι της περιοχής, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ξεχωριστή παράσταση μουσικού θεάτρου σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και της Μαριλένας Κατρανίδου, που συγκίνησε το κοινό στην πρώτη της παρουσίαση τον Ιούλιο του 2023 στις Κεχριές Ευβοίας. Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων Μέλισμα, ο οποίος επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Τόπος Ατελείωτος αποτελεί τη σκηνική σύνθεση στιγμών, τραγουδιών και αφηγήσεων των συμμετεχόντων στον πρώτο κύκλο καλλιτεχνικών εργαστηρίων Μέλισμα, ο οποίος υλοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο 2022 έως τον Ιούνιο 2023 στη Βόρεια Εύβοια με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Η παράσταση αποτελεί ένα ομαδικό έργο αναστοχασμού και ανασύστασης του παρελθόντος, έναν συνδυασμό εικόνων, ιστοριών και μουσικής που προέκυψε μέσα από τη δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία συν-δημιουργίας κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων. Με βασικές θεματικές τη συλλογική μνήμη, τη φύση και το περιβάλλον, η βιωμένη εμπειρία κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας όλων των ηλικιών πλέκεται αριστοτεχνικά με τη φαντασία σε μια ιστορία που αφηγείται ποιητικά τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής που γράφεται ακόμα. Ανάμεσα στη μνήμη και την αντίσταση στη λήθη, η παράσταση φαντάζει σαν μια ιδιαίτερη «επέτειος» που παρακινεί τους παλιούς να θυμηθούν και τους νέους να μάθουν.

Tο Μέλισμα

Το Μέλισμα, o ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων για άτομα όλων των ηλικιών των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ, συνεχίζεται στη Βόρεια Εύβοια, σε χωριά των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού την περίοδο 2024 – 25.

Στη νέα φάση του προγράμματος, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην έρευνα πάνω στις τοπικές παραδόσεις και την ιστορία του τόπου με όχημα τις τέχνες και τις τεχνικές. Θα επιχειρηθεί η σύνδεση παραδοσιακών πρακτικών με τη σύγχρονη τέχνη και δημιουργία, οδηγώντας προοδευτικά στην προετοιμασία και παραγωγή ενός νέου έργου μουσικού θεάτρου, το οποίο θα παρουσιάζει με σύγχρονη οπτική τις διαφορετικές τοπικές μουσικές παραδόσεις, τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα, τις αντιθέσεις και τα κοινά σημεία από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

Σειρά εκπαιδευτικών και διαθεματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025), θα απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, σε παλαιά και νέα μέλη, σε μαθητές σχολείων και σε ιδιώτες. Προοδευτικά, τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα οδηγήσουν στη δημιουργία μία νέας παράστασης μουσικού θεάτρου, η οποία θα παρουσιαστεί στη Βόρεια Εύβοια τον Ιούλιο του 2025.

Εκτός από τα παραπάνω, στον νέο κύκλο του προγράμματος «Μέλισμα» εντάσσεται μία σειρά δρώμενων (συναυλιών, παραστάσεων χορού, προβολών κ.α.) τα οποία θα παρουσιαστούν σε διαφορετικά χωριά της Βόρειας Εύβοιας κατά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με στόχο την ανάδειξη του πλούσιου και πολύπλευρου καλλιτεχνικού έργου της ΕΛΣ και την πιο άμεση επαφή των κατοίκων με την όπερα και τον χορό.

Η συμμετοχή των κατοίκων στα εργαστήρια και τις δράσεις γίνεται δωρεάν.

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Λυρική στη Βόρεια Εύβοια στις 19 & 20 Οκτωβρίου 2024

Προβολή βιντεοσκοπημένης παράστασης Τόπος Ατελείωτος

19 Οκτωβρίου 2024 · Ώρα έναρξης: 19.00 · Κινηματοθέατρο Λίμνης «Ελύμνιον»

20 Οκτωβρίου 2024 · Ώρα έναρξης: 19.00 · Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Λυκείου Ιστιαίας

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων στις εισόδους των αιθουσών.

Συντελεστές παράστασης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Δούσος

Κείμενα: Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Ομάδα θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής των συμμετεχόντων

Έρευνα: Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου

Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου

Σκηνικά, κοστούμια: Διδώ Γκόγκου

Κατασκευή ειδικών κοστουμιών: Ομάδα ενδυματολογίας & ειδικών σκηνικών κατασκευών των συμμετεχόντων

Κίνηση, χορογραφίες: Πωλίνα Κρεμαστά, με τη δημιουργική συμμετοχή των εργαστηρίων χορού της κοινότητας

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Διδασκαλία μουσικής σύνθεσης: Σοφία Καμαγιάννη

Βοηθός σκηνοθετριών: Γιώτα Κουϊτζόγλου

Ηχοληψία: Κώστας Μπώκος

Επιστημονική υποστήριξη σε ζητήματα περιβάλλοντος / διαχείρισης χώρου: Γιώργος Βελεγράκης, Αναστασία Χρηστάκη (Commonspace)

Συμμετέχουν κάτοικοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας Αγία Άννα, Αχλάδι, Βασιλικά, Ιστιαία, Κεχριές, Λίμνη, Μαντούδι, Μουρτιάς, Ροβιές: Σοφία Αθανασιάδου, Τάσος Αναστασιάδης, Ιωάννα Αναστασίου, Μαρία Αποστολοπούλου, Γιώργος-Ραφαήλ Αποστόλου, Μάριος Αποστόλου, Ιρίνα Αρέστοβα, Βικέντιος Βέλλας, Μαρία Βρανά, Σωτηρία Γεωργίου, Παναγιώτα Γκανογιάννη, Σταυρούλα Γουναροπούλου, Μανώλης Δημητριάδης, Γεωργία Θεοδοσίου, Μαρία Καλίτση, Ζωή Καλοδήμου, Μαρία Καπετανάκη, Στέλλα Καραγιάννη, Μελισσάνθη Καραμπάτσου, Ελένη Κοκκινομηλιώνη, Ελισάβετ Κοκορέλη, Αναστασία Κοτρώνη, Νάνσυ Κουρέλλου, Σταύρος Κωνσταντίνου, Ματίνα Λεοντσίνη, Μαρία Λεπίδα, Πολύμνια Λιάγκα, Κωνσταντίνα-Παρασκευή Λίτσα, Γεωργία Ματσούκα, Μαρία Μπατσακούτσα, Βιβή Μπέλλα, Αριάδνη-Ειρήνη Πασσά, Βλαδίμηρος Πουλής, Ελένη Σαράντη, Δήμητρα Σέμψη, Ελένη-Δαυίνα Τερνιώτη, Δημητρούλα Τζιμούρτου, Μαρία Τζινή, Ευτυχία-Καλουδίτσα Τσούπα, Νικόλαος Τσούπρος, Νεκτάριος Τσούπρος, Γιώργος Φορτοτήρας, Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου, Σωτήρης Χατζηκωνσταντίνου, Χρυσούλα Χουλιάρα

Συμμετέχουν και οι μουσικοί: Αλέξανδρος Δανδουλάκης (ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο), Γιώργος Δούσος (κλαρίνο, φλάουτο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι, ακορντεόν), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα) · Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο, ακορντεόν)

Το Μέλισμα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr