Έλεγχοι σε δήμους: Ποια τα συχνότερα «μπλοκαρίσματα» που προκύπτουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλεγχοι σε δήμους: Ποια τα συχνότερα «μπλοκαρίσματα» που προκύπτουν

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώνει τους δήμους για τις δυνατότητες που έχουν μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για εφαρμογές σε έξυπνες πόλεις.

Πονοκέφαλο προκαλεί συχνά στις δημοτικές αρχές ο λογαριασμός του ρεύματος για την ηλεκτροδότηση των κτιρίων και των υπηρεσιών του δήμου. Οι υψηλοί λογαριασμοί έχουν ως αιτία την αυξημένη κατανάλωση κλιματισμού και άλλων μηχανημάτων που ξεχνιούνται σε λειτουργία από το προσωπικό.

Ένας από τους προβληματισμούς των δημάρχων είναι ότι με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε η δημοτική αρχή να προμηθευτεί όλους τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης που χρειάζεται και να περισσέψουν και κάποια χρήματα ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώνει τους δήμους για τις δυνατότητες που έχουν μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για εφαρμογές σε έξυπνες πόλεις.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος που παρακολουθεί την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου και την ποιότητα του αέρα και διακόπτει την παροχή εκτός ωραρίου, οπότε δεν υπάρχει κατανάλωση.

Το παραπάνω σενάριο παρουσιάστηκε με τη μορφή ενός σύντομου βίντεο στην ημερίδα της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Δημοσιονομικών Ελέγχων Γεώργιο Γεωργίου, το σενάριο αυτό αφορά τα θέματα της απόδοσης των δήμων και είναι ενδεικτικό καταστάσεων που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου παρουσίασε τα συχνότερα ζητήματα που εντοπίζονται στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα οποία, όπως είπε, περιλαμβάνονται η μη έγκαιρη κατάρτιση και έγκριση προϋπολογισμού, απολογισμού και λοιπών οικονομικών καταστάσεων, η μη ορθή τήρηση Μητρώου Παγίων και του Μητρώου Δεσμεύσεων, η χαμηλή εισπραξιμότητα των βεβαιωθέντων εσόδων, η μη ανάρτηση στη Διαύγεια αποφάσεων που αφορούν δαπάνες, το έλλειμμα δικαιολογητικών εξόφλησης υποχρεώσεων και μισθολογικά θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2018 ως το 2024 η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) πραγματοποίησε 1.247 ελέγχους για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δημόσια διαχείριση ενώ εξέδωσε αποφάσεις δημοσιονομικών διορθώσεων συνολικού ποσού 6.430.079 ευρώ (σε ελεγχόμενους φορείς) και αποφάσεις καταλογισμού συνολικού ποσού 12.060.981 ευρώ (σε φυσικά πρόσωπα).

Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στην ημερίδα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, επισήμανε ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των φορέων γενικής κυβέρνησης υπήρξε πάντα ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η ΓΔΔΕ ήταν μια μικρή δομή και με ελάχιστους πόρους αλλά γιγαντώθηκε και από το 2018 και έπειτα αποτελεί τη μεγαλύτερη γενική διεύθυνση του δημοσίου και μαζί με το Ελεγκτικό Συνέδριο έναν από τους βασικούς πυλώνες του κατασταλτικού ελέγχου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση είναι πάντα υπέρ της νόμιμης λειτουργίας και δράσης της, όμως σημείωσε ότι δεν πρέπει ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να ξεχνούν το πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Χαιρετισμούς απηύθυναν στην ημερίδα η Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Παυλίνα Καρασιώτου, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών, Ζωή Ρούσκα και ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr