Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά μέσα στον Οκτώβρη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά μέσα στον Οκτώβρη

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) αποφασίζει σχετικά με την διαφωνία Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Αναδρομικά αυτόν το μήνα θα λάβουν ένας στους 8 συνταξιούχους που ήταν δικαιούχοι εκείνη τη περίοδο.

Με νεότερη απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι καλώς κόπηκαν τα Δώρα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16), τον Μάιο του 2016. Ο εν λόγω νόμος κρίθηκε συνταγματικός γιατί συνοδευόταν από οικονομική μελέτη ως προς το ύψος των μειώσεων και, κατά συνέπεια, το ποσό που θα ωφεληθεί το δημόσιο.

Η πολιτεία οφείλει τα δώρα 11 μηνών και συνολικά 800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο.

Προσφυγή συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη

Με τον νόμο Βρούτση (4670/20) η κυβέρνηση της ΝΔ εισηγήθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2020, οι συνταξιούχοι να μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη αναζητώντας δικαίωση για τα αναδρομικά. Μόνο 360.000 συνταξιούχοι πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγές καθώς το κόστος της δικαστικής δαπάνης ήταν αρκετά υψηλό συγκριτικά με το ποσό της διεκδίκησης (800 €).

Το ΑΕΔ κλήθηκε να αποφασίσει όχι εάν δικαιούνται τα αναδρομικά όλοι οι συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά εάν δικαιούνται το 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) όσοι προσέφυγαν.

Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να είναι θετική αλλά θα αφορά μόνο σε 1 στους 8 δικαιούχους (360.000 από 2,5 εκ), ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει τα αναδρομικά. Το ΣτΕ δεν υποχρεώνει την πολιτεία να καταβάλει κιόλας τα εν λόγω ποσά, αλλά στα Πρωτοδικεία θα συνεχίσουν τις δίκες για την έκδοση της απόφασης χωρίς έφεση από τον ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr