Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν bonus έως 7.200 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν bonus έως 7.200 ευρώ

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ θα λάβουν bonus έως 7.200 ευρώ ώστε να απασχοληθούν με τις συντάξεις με σκοπό να μειωθούν οι εκκρεμότητες στις επικουρικές.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ για να περιοριστούν οι εκκρεμότητες στις επικουρικές, ώστε να προσεγγίσουν τα επίπεδα που έχουν υποχωρήσει οι αντίστοιχες αιτήσεις για τις κύριες, συμπεριλήφθηκε διάταξη σε σχέδιο νόμου για το ΑΣΕΠ και το Δημόσιο Τομέα, που προβλέπει bonus για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στις ειδικές ομάδες απονομής συντάξεων.

Μάλιστα, στο μέγιστο βαθμό, το συγκεκριμένο bonus ανέρχεται στα επίπεδα των 7.200 ευρώ ετησίως. Βέβαια για να καταβληθεί το εν λόγω ποσό θα πρέπει να καταφέρουν οι εργαζόμενοι να πιάσουν τα ποσοτικά στοιχεία που καθορίζονται από τη διοίκηση του Φορέα, αναφορικά με το πλήθος των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που πρέπει να διεκπεραιώνουν σε μηνιαία βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά μέσο όρο το bonus που καταβλήθηκε τη διετία 2021 – 2022 να κυμάνθηκε στα επίπεδα των 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Ανάλογη αναμένεται να είναι η διακύμανση που θα προκύψει και το 2023, ενώ για το τρέχον έτος, η όποια καταβολή bonus θα δοθεί εντός του 2025.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τα στοιχεία που αφορούν το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΚΒ), δείχνουν ότι:

*Για τις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες στα τέλη Ιουνίου ανήλθαν σε 42.200, ένας αριθμός οριακά μικρότερος κατά 3.280 αιτήσεις, συγκριτικά με πριν από ένα έτος. Από αυτές τις αιτήσεις, ως ληξιπρόθεσμες, δηλαδή με χρονικό διάστημα αναμονής άνω των 90 ημερών, καταγράφηκαν 24.741 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 17.459 ήταν μη ληξιπρόθεσμες.

* Στις επικουρικές συντάξεις, τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι υπάρχουν 74.755 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις σε αναμονή και άλλες 18.109 μη ληξιπρόθεσμες, επί συνόλου 92.864 εκκρεμοτήτων που καταγράφηκαν στο τέλος του β’ τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, διαπιστώθηκε αύξηση κατά 1.218 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις

Ως απάντηση στην πορεία απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, προωθήθηκε διάταξη, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το Δημόσιο Τομέα και το ΑΣΕΠ, που βρίσκεται υπό έλεγχο στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Εκεί ορίζεται ρητά ότι, για ομάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται για τα έτη 2021 – 2024 και αφορούν την εκκαθάριση συντάξεων, θα καθορίζεται αποζημίωση έως 7.200 ευρώ ανά έτος, για κάθε μέλος αυτών των ομάδων.

Bέβαια, θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτης, στην οποία θα καθορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι που πρέπει να πιαστούν από τους εργαζόμενους, ώστε οι τελευταίοι να λάβουν το bonus. Επίσης, ανάλογη ωφέλεια θα έχουν και όσοι απασχολούνται στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του ενιαίου αριθμού που έχει θεσπίσει ο ΕΦΚΑ (1555). Στην έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την εν λόγω διάταξη, ορίζεται ότι για τη συγκεκριμένη οικονομική παροχή, η ετήσια δαπάνη θα ανέλθει στα 25,8 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί τα bonus της αρχικής διετίας (2021 – 2022) και φέτος πρόκειται να δοθούν εκείνα που αφορούν το σύνολο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ έχει εκδώσει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των επικουρικών συντάξεων. Εφεξής, παύει να ισχύει το όριο του 67ου έτους ηλικίας για να καταβληθεί μια επικουρική σύνταξη και θα αρκεί η έκδοση της κύριας, ως προϋπόθεση. Εάν οι αιτήσεις (για κύρια και επικουρική σύνταξη) υποβληθούν ταυτόχρονα, τότε η έκδοση της επικουρικής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τρεις μήνες μετά την έκδοση της κύριας. Εάν όμως οι αιτήσεις υποβληθούν χωριστά, τότε δίνεται το περιθώριο των έξι μηνών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για επικουρική σύνταξη, για την απονομή της.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr