Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα

Δήμας: Έχουν ανακοινωθεί οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας

«Περάσαμε δέκα χρόνια κρίσης, κανένας δεν έχει μαγικό ραβδί», είπε εισαγωγικά στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Οικονομίας, κληθείς να σχολιάσει την ανισότητα μισθών και αναγκών που υπάρχει στην κοινωνία.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Δήμας, «από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίες. Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει, είναι ακόμα χαμηλός, όμως έχουμε σημαντική αύξηση. Θέλουμε να φτάσει στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός».

Επεσήμανε ότι, μέσα στο 2025 θα υπάρξει και νέα αύξηση στον βασικό μισθό και πως, «προσπαθούμε να έχουμε αυξήσεις μισθών και επιδομάτων και την ίδια ώρα μειώνουμε φόρους».

Για την ακρίβεια είπε ότι, «τον τελευταίο χρόνο έχουμε πάνω από 407.000 συνδέσεις με τα POS, συνεπώς το κράτος βλέπει τι γίνεται» και στο ερώτημα γιατί αφού υπάρχουν αυξημένα έσοδα δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης, απάντησε πως, «για να μπορέσεις να έχεις μέτρα στήριξης, πρέπει να έχει το πλεόνασμα», είπε αναφέροντας πως από την 1/1/2025 μειώνονται κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για την επιταγή ακρίβειας, που έχει ανακοινωθεί πως θα δοθεί, επανέλαβε ότι, «δίνεται επειδή η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων» και ερωτηθείς για το αν θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, αρκέστηκε να πει πως, «αυτήν τη στιγμή έχουμε ανακοινώσει σε ποιους θα πάει η επιταγή ακρίβειας».

Συμπλήρωσε όμως ότι, «προχωράμε σε μητρώο επιδομάτων και από 1/1/2025 προχωράμε σε αυξήσεις των επιδομάτων, τόσο στο ΚΕΑ, όσο και στο επίδομα παιδιού, όσο και στο επίδομα ενοικίου».

«Ακόμα και στο τεκμαρτό εισόδημα έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές», είπε κληθείς να σχολιάσει το ότι, αποκλείονται πολίτες από το επίδομα θέρμανσης λόγω των τεκμηρίων και σημείωσε ότι, πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια, ώστε να γίνει ο διαμοιρασμός των διαθέσιμων κονδυλίων, τα οποία προέρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 1» βρήκαν πολλά ζευγάρια σπίτια και γι’αυτό πήγαμε και το «Σπίτι μου 2» και έγινε και το πρόγραμμα «Ανακαίνιση», ενώ δίνουμε φορολογικά κίνητρα σε όσους κάνουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια σπίτια». «Είναι ελεύθερη αγορά», είπε σχετικά με τις τιμές των ενοικίων και υπογράμμισε ότι, «στόχος είναι η διάθεση περισσότερων διαμερισμάτων στην αγορά».

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα στο κομμάτι του λαθρεμπορίου, χωρίς όμως να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο», σημείωσε για τα καύσιμα και τόνισε ότι, για να φτάσουμε στη μείωση του φόρου πρέπει να προχωρήσει κι άλλο η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Παραδεχόμενος ότι, ο φόρος καυσίμων είναι υψηλός, ανέφερε ότι, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή».

«Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να συνδέσουμε τα τέλη κυκλοφορίας με το περιβάλλον, όμως να πω ότι, φέτος έχει αλλάξει το σύστημα πληρωμής των τελών» και ότι, όποιος δεν έχει πληρώσει έγκαιρα πληρώνει πρόστιμα, ενώ ξεκαθάρισε πως «φέτος δεν θα δοθεί παράταση».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr