Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος – Έκαναν ξέπλυμα σε νυχτερινά κέντρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος – Έκαναν ξέπλυμα σε νυχτερινά κέντρα

Τρία εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν παρανόμως από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και να κατέληξαν στις τσέπες επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων της Πελοποννήσου.

Αυτό διαπίστωσε η έρευνα της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, η οποία διενεργήθηκε υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους μήνες. «Καμπανάκι» χτύπησαν κάποιες τραπεζικές συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, που κρίθηκαν ύποπτες. Μετά από ενδελεχή έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής, φαίνεται πως δύο ιερείς, που κατέχουν θέσεις στην Ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας και είχαν πρόσβαση τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια στους τραπεζικούς λογαριασμούς της, τροφοδοτούσαν λογαριασμούς πέντε επιχειρηματιών, οι οποίοι με τη σειρά τους επένδυαν τα χρήματα σε νυχτερινά κέντρα.

Το συνολικό ύψος της υπεξαίρεσης -σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής- εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ, με την τελευταία ύποπτη συναλλαγή να έχει πραγματοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες και να αφορά ποσό 50.000 ευρώ.

Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία 5 επιχειρηματιών

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, διατάχθηκε η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων των πέντε επιχειρηματιών.

Παράλληλα, το πόρισμα της Αρχής διαβιβάζεται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, όπως υπεξαίρεση από την πλευρά των ιερέων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Η ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδας: «Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση»
«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», τονίζει σε ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr