«Πικρός» ο καφές: Γιατί είναι ο ακριβότερος των τελευταίων δεκαετιών;
Εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια, ο καφές δεν ήταν ποτέ τόσο ακριβός:H τιμή της ποικιλίας αράμπικα έσπασε ρεκόρ σήμερα, κυρίως λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη συγκομιδή στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, η οποία όμως πλήττεται από ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και πυρκαγιές, εδώ και πολλές εβδομάδες.
Η αύξηση της τιμής συνδέεται πάνω απ’ όλα «με την προσφορά, είτε πρόκειται για τη Λατινική Αμερική ή είτε κάποιες αφρικανικές χώρες» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζον Πλάσαρντ, αναλυτής στη Mirabaud. «Οι προβλέψεις για την παραγωγή δεν είναι και πολύ καλές για τους επόμενους έξι μήνες» σημείωσε.
Στη Βραζιλία, οι πρωτοφανείς πυρκαγιές -οι περισσότερες οφείλονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις Αρχές- έκαψαν μεγάλες εκτάσεις το καλοκαίρι, από την Αμαζονία στα βόρεια μέχρι το νότιο άκρο της χώρας. Η ξηρασία, την οποία οι ειδικοί αποδίδουν εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, συνέβαλε στην καταστροφή.
Ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή του καφέ (η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγός παγκοσμίως) διαταράχθηκε: σήμερα στη Νέα Υόρκη μια λίβρα της ποικιλίας αράμπικα έφτασε τα 320,10 σεντς, τιμή-ρεκόρ από το 1977.
Έπειτα από αυτή τη μακρά περίοδο ξηρασίας και ζέστης, τα καφεόδεντρα της Βραζιλίας ωφελήθηκαν από τις βροχές του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να ανθίσουν, στις περισσότερες περιοχές όπου καλλιεργείται η ποικιλία αράμπικα, σημείωσε ο Γκιγιέρμε Μόρια της Rabobank. Ο αναλυτής, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί η ανθοφορία, η οποία προκαλεί ανησυχίες για τη σοδειά του 2025-26. «Αν τα δέντρα δεν καταφέρουν να κρατήσουν τα άνθη, δεν θα μετατραπούν αργότερα στον καρπό που περιέχει τους κόκκους του καφέ».
Γεωπολιτικοί παράγοντες
Άλλοι παράγοντες, γεωπολιτικοί αυτή τη φορά, συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών γενικότερα και του καφέ ειδικότερα: οι δασμοί που σκοπεύει να επιβάλει στα προϊόντα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η διατάραξη των θαλάσσιων μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κανόνες που προτίθεται να θέσει η Ε.Ε. για την αποψίλωση των δασών.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι καλλιεργητές επιλέγουν να πωλούν μόνο τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, περιορίζοντας έτσι την προσφορά του καφέ στην τοπική αγορά» κατέληξε ο Μόρια.
Ανησυχίες για την προσφορά του καφέ υπάρχουν και στο Βιετνάμ, χώρα που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός της ποικιλίας ρομπούστα που χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στον στιγμιαίο καφέ. Στο Λονδίνο, η ποικιλία αυτή πωλείται σήμερα γύρω στα 5.200 δολάρια ο τόνος. Στα μέσα Σεπτεμβρίου έφτασε στην τιμή-ρεκόρ των 5.829 δολαρίων, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 2008. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται αρχειακές πηγές, τόσο υψηλή τιμή δεν είχε καταγραφεί από τη δεκαετία του ’70.
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές» σημείωσε ο Τζον Πλάσαρντ και από τις αρχές του επόμενου έτους για τις εταιρείες που θα πρέπει να διαπραγματευτούν τις νέες συμβάσεις. Οι κολοσσοί, όπως η Nestlé, «θα μεταφέρουν το κόστος στους πελάτες τους», εκτίμησε ο αναλυτής.
Η εταιρεία που διαθέτει τις μάρκες Nespresso, Nescafé και άλλες ανακοίνωσε ήδη αυτόν τον μήνα ότι θα αυξήσει τις τιμές και θα μειώσει την ποσότητα που περιέχεται στις συσκευασίες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Κρατώντας σφιχτά τον «λάτε» της, βγαίνοντας από ένα λονδρέζικο καφέ που είναι πάντα γεμάτο, η 26χρονη Νίκι ξέρει ήδη ότι δεν θα κόψει τον καφέ αν αυξηθεί η τιμή. «Θα τον πληρώνω πάντα, ίσως αυτό είναι ανεύθυνο από οικονομικής άποψης» σχολίασε η νεαρή γυναίκα, δηλώνοντας «εθισμένη».
Η Τζούλι, 34 ετών, με έναν καφέ στο χέρι, επίσης δεν θα στερηθεί τη δόση της καφεΐνης της. Έχει αρχίσει ήδη να κάνει αποθέματα καφέ «για να είναι προετοιμασμένη» τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr