Φακόρυζο: To super food με τα πολλά οφέλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φακόρυζο: To super food με τα πολλά οφέλη

Το φακόρυζο θεωρείται ιδανικός διατροφικός συνδυασμός, διότι οι δύο τροφές μαζί παράγουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη.
Είναι οι φακές με το ρύζι ένα υγιεινό πιάτο; Πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων συμβάλλει στη μακροζωία.

Οι φακές και το ρύζι περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φυσικά χαμηλά λιπαρά σύμφωνα με το healthstat.gr.

Οι φακές βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν και το καστανό ρύζι είναι πιο πλούσιο σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ρύζι, είναι γεγονός ότι το λευκό ρύζι αποτελεί βασική τροφή σε όλο τον κόσμο και σε χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλότερη συχνότητα χρόνιων ασθενειών από τις δυτικές χώρες. Τα γεύματα με βάση τα φυτά, όπως είναι οι φακές και το ρύζι, είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από την τυπική δυτική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα τρόφιμα που έχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα που δεν έχουν ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα ονομάζονται «ελλιπή».

Οι φακές και το ρύζι είναι και τα δύο «ατελείς» πρωτεΐνες, αλλά όταν συνδυάζονται σχηματίζουν μια τροφή «πλήρους» πρωτεΐνης. Ωστόσο, ο συνδυασμός πρωτεϊνών είναι ένας μύθος και οι όροι «πλήρης» και «ατελής» πρωτεΐνη είναι ξεπερασμένοι. Η θεωρία ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να τρώνε ρύζι και όσπρια μαζί σε κάθε γεύμα για να αποφύγουν την έλλειψη πρωτεΐνης ήταν δημοφιλής τη δεκαετία του 1970. Πλέον έχει απομυθοποιηθεί. Σήμερα, είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα παίρνει όσα απαραίτητα αμινοξέα χρειάζεται από όποια τροφή καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές στο διαδίκτυο με φακές και ρύζι. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να μαγειρευτούν μαζί γιατί οι φακές και το ρύζι έχουν διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος. Αν τα βάλετε και τα δύο μαζί στην ίδια κατσαρόλα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ότι καλύτερο. Συνήθως, το ρύζι θα παραβράσει και θα διαλυθεί μέχρι να γίνουν οι φακές. Καλό είναι να προετοιμάσετε το ρύζι στον ατμό και να βράσετε τις φακές ξεχωριστά σε μια κατσαρόλα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr