
Πτώση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας- Μειώσεις στα τιμολόγια Απριλίου
Η Ελλάδα καταγράφει αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών, συγκλίνουσα με την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη, όπου επίσης παρατηρείται καθοδική τάση.Μετά από μήνες συνεχούς ανόδου, η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε σημαντική πτώση άνω του 30% τον Μάρτιο, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής. Η μέση τιμή από 1 έως 29 Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 105,10 €/MWh, σε σύγκριση με 154,09 €/MWh τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας πτώση 31,8%.
Οι εταιρείες προμήθειας αναμένεται να ανακοινώσουν τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια για τον Απρίλιο στις 1 Απριλίου, με την αγορά να προσδοκά μειώσεις, κυρίως από παρόχους που είχαν υψηλότερες χρεώσεις το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα, οι εταιρείες που είχαν διατηρήσει χαμηλότερες τιμές φαίνεται να είναι πιο συγκρατημένες, με ορισμένες να προαναγγέλλουν αμετάβλητα τιμολόγια.
Χαρακτηριστικά, η Protergia (όμιλος Metlen), δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια μετά τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε σταθερή χρέωση για δέκατο συνεχή μήνα στο πράσινο οικιακό τιμολόγιό της.
Η μέση τιμή λιανικής για τα «πράσινα» τιμολόγια χωρίς επιδότηση διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 19,2 λεπτά/KWh. Για τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 15-16 λεπτών/KWh, δηλαδή στα επίπεδα που επιτυγχάνονταν με την κρατική επιδότηση τους προηγούμενους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην προχωρήσει σε επιδότηση των λογαριασμών για τον Απρίλιο, κλείνοντας έναν κύκλο παρεμβάσεων που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024 και συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η αποκλιμάκωση των τιμών στηρίζεται από την υψηλή παραγωγή ΑΠΕ, ιδιαίτερα φωτοβολταϊκών, και τη χαμηλή κατανάλωση λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών.
Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα φθάνει το 47,82%, ενώ το φυσικό αέριο συμμετέχει με 32,32%. Η συμμετοχή των ΑΠΕ ξεπερνά το 60% σε ημέρες ηλιοφάνειας, ωστόσο μειώνεται σε συνθήκες συννεφιάς, καύσωνα ή αφρικανικής σκόνης, που επηρεάζουν την απόδοση των πάνελ. Σημειώνεται ότι φέτος έχουν προστεθεί στο σύστημα 2 GW νέας ισχύος από ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας περαιτέρω τη διείσδυσή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο. Για τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να διατηρηθούν, περιορίζοντας τις τιμές στη χονδρική αγορά.
Την ίδια ώρα πάντως η αγορά είναι εν αναμονή των ανακοινώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο αν και δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η επέκτασή του και τον Μάρτιο όπου το ενεργειακό κόστος παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Αυτές θα μοιραστούν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει διαβάθμιση του ύψους της επιδότησης αναλόγως του μεγέθους των επιχειρήσεων με τις πολύ μικρές να ωφελούνται περισσότερο από τις μεγάλες.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr