Nέα πάγια ρύθμιση: Πώς και πότε θα περάσετε από τις 12 στις 24 δόσεις
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις υπάρχει πιθανότητα να «αναβιώσουν» τα παλιά χρέη, που ρυθμίστηκαν σε βάθος 10 ετών, με όλες τις προσαυξήσεις.
Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο το ΥΠΟΙΚ άναψε το «πράσινο φως» στη μετάπτωση από την παλιά στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών.
Ο Ιανουάριος μπήκε χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της νέας πάγιας ρύθμισης και αυτό γιατί απαιτείται «ξήλωμα» της παλιάς και στήσιμο από την αρχή, διαδικασία που μπορεί να φτάσει ως το Μάρτιο.
Έτσι οι φορολογούμενοι που επέλεξαν τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι απολύτως τυπικοί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις για να μη χάσουν τα ευεργετήματα και αναμένουν τη νέα ρύθμιση να «μπει μπροστά».
Ο εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων κ. Γιάννης Χατζησαλάτας σημειώνει.
«Για να μη χαθούν οι 120 δόσεις, οι οφειλέτες θα μπορούν να υπαχθούν κατ’ αρχάς στις 12 δόσεις κι όταν ενεργοποιηθεί η νέα πλατφόρμα θα μπορούν να μεταφερθούν στις 24 δόσεις» τόνισε ο κ. Χατζησαλάτας.
«Αν και όπως όλοι περιμέναμε την 1η Ιανουαρίου θα είχε εφαρμοστεί η νέα πάγια ρύθμιση για οφειλές στο δημόσιο φαίνεται ότι πλέον θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και δύο μήνες για να ανοίξει η πλατφόρμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα έχουν τόσο οι νέοι οφειλέτες, όσο και οι οφειλέτες με παλαιές οφειλές αρκεί αυτές την 1-11-2019 να μην είχαν ενταχτεί σε άλλη ρύθμιση.
«Η νέα αυτή πάγια ρύθμιση δίνει την δυνατότητα να ρυθμιστούν σε έως 24 δόσεις οι οφειλές από τακτικούς φόρους (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και σε έως 48 δόσεις οι οφειλές από έκτακτους φόρους (κληρονομιά, φορολογικοί και τελωνιακοί έλεγχοι)» και πρόσθεσε «ο υπολογισμός θα γίνεται αυτόματα από την πλατφόρμα αλλά χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζουν οι οφειλέτες τον τρόπο που θα υπολογίζεται τόσο το ύψος όσο και ο αριθμός των δόσεων» διευκρίνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες από aftodioikisi.
Υπολογισμός του ύψους και του αριθμού των δόσεων
Σύμφωνα με τον κύριο Χατζησαλάτα «σημείο αναφοράς θα είναι το εισόδημα ή του τελευταίου έτους ή ο μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών» διευκρίνισε.
Το εισόδημα αυτό πολλαπλασιαζόμενο με τους πιο κάτω συντελεστές θα μας δίνει το ετήσιο ποσό που πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης για την αποπληρωμή της ρύθμιση:
Συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα:
4% για εισόδημα από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ
6% για εισόδημα 15.ΟΟ0,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ
8% για εισόδημα 20.ΟΟ0,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ
10% για εισόδημα 25.ΟΟ0,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ
12% για εισόδημα 30.ΟΟ0,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ
15% για εισόδημα 50.ΟΟ0,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ
20% για εισόδημα 75.ΟΟ0,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ
25% για εισόδημα πάνω από 100.000,1 ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί πως «προβλέπεται μείωση των παραπάνω συντελεστών κατά μια μονάδαγια κάθε τέκνο με όριο τα τρία τέκνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr