Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις – Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες
Παρά τις διευκρινίσεις και τις ανακοινώσεις για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων, το θέμα αποτελεί γρίφο για κάθε ίδρυμα.
Συγκεκριμένοι παράγοντες που έχουν κάνουν με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, από τη μία (κάθε πανεπιστήμιο οργανώνει τις εξετάσεις του), και την προσαρμογή της άρσης των μέτρων, από την άλλη, φτιάχνουν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Πρώτα απ’ όλα τα πανεπιστήμια έχουν αμφιθέατρα τα οποία είναι 200 και 300 ατόμων (και παραπάνω), κάτι που προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω των μέτρων. Όταν γίνονται εξετάσεις με φυσική παρουσία θα πρέπει να γράφουν πολύ λιγότεροι φοιτητές, απ’ όσο συνηθίζεται.
Επιπλέον, υπάρχει και σημαντικό θέμα μεταφοράς των φοιτητών στα πανεπιστήμια που σπουδάζουν, άρα να μετακινηθούν σε άλλους νομούς, κάτι που ακόμα μένει να διευκρινιστεί πώς θα γίνει. Δεδομένο είναι πως θα πρέπει να πάνε στις σχολές τους ενώ πολλοί φοιτητές αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον τόπο καταγωγής τους.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανέφερε για τα πανεπιστήμια:
- Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
- Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
- Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
- Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
- Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.
Αυτό είναι το γενικό σχέδιο. Χρειάζεται, όμως, εξειδίκευση για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω.
Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, αλλά και αποφάσεις των πανεπιστημίων.
Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε νομοθέτηση που αφορά την παράταση του εξαμήνου – όπου απαιτείται – για την ολοκλήρωση εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων, αλλά και της πρακτικής άσκησης.
Αυτό δήλωσε, άλλωστε και ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης στην διαδικτυακή έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η διαδικασία επαναλειτουργίας, που θα αρχίσει στις 25 Μαΐου, θα αφορά μόνο την πραγματοποίηση των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων. Η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων θα συνεχίσει να διενεργείται με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι και την ολοκλήρωσή τους». Όπως είπε, δε, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ θα ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο του 2019-20 στα πανεπιστήμια και στο διάστημα 10-15 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εξεταστική.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του κ. Διγαλάκη, αλλά και από το πώς φαίνεται να εξελίσσεται η διαδικασία, θα υπάρχουν οι εξής πλευρές που θα καθορίσουν την εξεταστική στα ιδρύματα:
- Ο κάθε πανεπιστημιακός έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας και προφύλαξης
- Παρότρυνση του υπουργείου Παιδείας είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι εναλλακτικές μεθόδους εξέτασης (μέσω εργασιών, προφορική εξ αποστάσεως εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης ή και συνδυασμό τους)
- Στην περίπτωση που θα χρειάζεται γραπτή εξέταση με φυσική παρουσία, θα τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας.
Σε ανακοινωθέν η Σύνοδος Πρυτάνεων τονίζει, μεταξύ άλλων ότι ο υφυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα πανεπιστήμια.
Η σύνοδος Πρυτάνεων διευκρίνισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των εξετάσεων με τρόπο που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους. Αν και τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν αφορούσαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος, μεταξύ άλλων επεσήμανε την κρισιμότητα της ανάγκης ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας στις συνθήκες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί για το ΕΣΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδρυμα που φαίνεται έχει αποτυπωθεί πιο συγκεκριμένα η εξεταστική περίοδος είναι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, από τις 6 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου και εξ’ αποστάσεως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν με τον κορωνοϊό, θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εξετάσεις στο ΕΑΠ. Αυτό είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Οδυσσέας Ζώρας. Η απόφαση για εξ’ αποστάσεως εξετάσεις είναι οριστική και εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες στους φοιτητές. Για το κάθε μάθημα θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητές τους και η τελικά απόφαση για τον ακριβή τρόπο εξέτασης θα ληφθεί από τους υπευθύνους των ενοτήτων. Οι επιλογές είναι ουσιαστικά τρεις: Γραπτές εξετάσεις (δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας επιπλέον εργασίας), προφορικές εξετάσεις ή μικτός τρόπος. Mε πληροφορίες από aftodioikisi.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr