Την Πέμπτη θα παρθεί η απόφαση για τις οργανωμένες παραλίες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την Πέμπτη θα παρθεί η απόφαση για τις οργανωμένες παραλίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών έχουν οδηγήσει – και θα οδηγήσουν όπως δείχνουν οι προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για το ερχόμενο διάστημα- πολύ κόσμο κοντά στη θάλασσα, αναζητώντας χώρο και χρόνο για μία απόδραση για κολύμπι, ξεκούραση, ηλιοθεραπεία.
Για την ώρα είναι προσβάσιμες στο κοινό οι μη οργανωμένες παραλίες και το θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί ή και να αποτραπεί ο συγχρωτισμός σε αυτές.

Άλλωστε είδαμε τι συνέβη και με τις πλατείες και γενικώς τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους που κατακλύστηκαν από κόσμο χωρίς να τηρούνται αποστάσεις και μέτρα προστασίας.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή – να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις. «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Κατ’ ουσίαν το πρόβλημα δεν είναι η θάλασσα αυτή καθεαυτή ούτε και το κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες σε σχέση με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, το ζήτημα που προκύπτει είναι ο συγχρωτισμός εντός ή εκτός θάλασσας του κόσμου. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και αξιολογεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω νερού ως χαμηλό.

Για την ακρίβεια, έχει αναφερθεί πως τα μολυσματικά σταγονίδια του κορωνοϊού ενδέχεται να επιβιώνουν στο νερό και ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν ο νέος κορωνοϊός εισέρχεται σε μεγάλα υδάτινα περιβάλλοντα – όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς – η συγκέντρωση του ιού εκτιμάται ότι είναι τόσο αραιωμένη που θα ήταν δύσκολο να το κολλήσει κάποιος μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Αυτό που απασχολεί ευλόγως τις τελευταίες ημέρες τους επιστήμονες της Επιτροπής που βρίσκονται καθημερινά σε τηλεδιάσκεψη είναι αν πρέπει να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικότερα όπως οι χώροι εστίασης αλλά πλέον και οι οργανωμένες παραλίες.

Αυτό που συζητείται στην Επιτροπή ως πρόταση εισήγησης είναι να ανοίξουν οργανωμένα πλέον οι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο. Και αντί να συγχρωτίζονται όλοι, ατάκτως εριμμένοι, χωρίς αποστάσεις και μέτρα υγιεινής, σε παγκάκια στις πλατείες και στα πάρκα και σε πάνω στην άμμο, στα κοντινά παράκτια σημεία, να πραγματοποιήσουν την αναγκαία για όλους έξοδο σε συνθήκες ασφάλειας για τη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται έως την Πέμπτη, οι τελικές εισηγήσεις και αποφάσεις, όπως και οδηγίες συγκεκριμένες, για το πώς θα πρέπει να τηρούνται κανόνες στις οργανωμένες παραλίες.

Πηγή-iselida.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr